szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legkorábban április közepétől állnak rendelkezésre tartósított minták az NNK szerint. Viszont azóta az egész országot lefedik a vizsgálatok.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Több országban derült ki az utóbbi hónapokban, hogy a szennyvíz alapján év végén már ott lehet a koronavírus. Olaszországban például októberi, Spanyolországban már tavaly márciusi mintákból is sikerült kimutatni a vírus valószínű jelenlétét. Ezzel kapcsolatban kereste meg a hvg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK). Válaszukból az derül ki, ezzel a módszerrel már biztosan nem deríthető ki, mikor jelent meg a vírus Magyarországon.

A hazai szennyvízvizsgálatok az új koronavírus kimutatására, kísérleti jelleggel április végén indultak el

– közölték válaszukban. Rendszeres mérések május vége óta vannak Budapestről és hétről-hétre növekvő számban megyei nagyvárosokból is érkeznek minták. Az NNK szerint jelenleg a vizsgálatok azóta az egész ország területét lefedik.

Április közepétől állnak rendelkezésre tartósított minták, amelyekből a járvány egy korábbi szakaszából lesznek várhatóan információk. Ennél régebbi, vírus örökítőanyag kimutatására alkalmas módon tartósított hazai minták nem állnak rendelkezésre – közölték.

A szennyvízből – mint arról korábban beszámoltunk – nem csak visszamenőleg lehet megállapítani, hogy jelen volt-e valahol a járvány. Arra is vannak kísérleti megoldások, hogy akár 10 nappal korábban ki lehessen mutatni a koronavírus jelenlétét egy közösségben, mint az egészségügyi tesztekkel. Ezzel a második hullám kezdete is megjósolható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

Kiderült, ki játssza majd Fülöp herceget A Korona utolsó két évadában

Kiderült, ki játssza majd Fülöp herceget A Korona utolsó két évadában

Négy kamerájával a csillagos ég 75%-át feltérképezte a TESS exobolygóvadász űrszonda

Négy kamerájával a csillagos ég 75%-át feltérképezte a TESS exobolygóvadász űrszonda