szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre még azt sem tudni pontosan, mikor jön az Apple kiterjeszett-valóság szemüvege, az Apple Glass, de azt már igen, hogy milyen irányba gondolkodik ezzel kapcsolatban a cupertinói cég.

Jó ideje lehet már pletykákat hallani arról, hogy az Apple saját AR-szemüveget (augmented reality, kiterjesztett valóság) készül piacra dobni. Hogy erre mikor kerülhet sor, egyelőre nem tudni: korábban 2022 és 2023 jött szóba, egy megbízható értesüléseiről ismert Joe Prosser viszont azt mondta, már 2021-ben bemutathatja a terméket a cupertinói cég.

A rajongók által már régóta várt eszközről nagyon keveset tudni, az Apple Insider azonban kiszúrt egy érdekes szabadalmat, ami alapján sokkal hasznosabb lehet a készülék, mint azt elsőre gondolnánk.

Az Apple által készített szabadalmi kép alapján a szemüveg viselője sokkal nagyobb biztonságban tudhatja az adatait, mint jelenleg. Egész pontosan arról van szó, hogy csak ezen keresztül lehetne látni, hogy mi van az iPhone kijelzőjén. Adatvédelmi szempontból ez igen komoly előrelépés lenne, hiszen jelenleg egy bekapcsolt kijelzőre bárki rápillanthat, és már le is tud olvasni egy e-mail-címet, felhasználói nevet vagy épp más érzékeny adatot. Szemüveg nélkül azonban a mobil kijelzője "üresnek" tűnik.

©

A fenti képet látva azt is fontos megjegyezni, hogy ehhez valamilyen speciális kijelzőre, vagy legalábbis egy szoftveres megoldásra is szükség lehet, hogy arra az illetéktelenek tényleg ne tudjanak ránézni.

Ugyanakkor felvet néhány kérdést is: ha eltörik a szemüveg, lesz-e valamilyen kapcsoló a telefonon, amivel "normál módban" lehet azt használni? Ha más valaki is ilyen szemüveget visel, beleláthat-e abba, hogy mit csinál a felhasználó?

Az Apple valószínűleg meg fogja válaszolni ezeket, feltéve, hogy valóban ellátják majd ezzel a funkcióval az eszközt. Egyelőre annyi biztos, hogy a fejlesztőknek eszükbe jutott az ötlet, a sorsa azonban csak később fog eldőlni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari

A tavalyi évünk a főzésről és a takarításról szólt otthon, a vasalást bezzeg hanyagoltuk (interjú)

A tavalyi évünk a főzésről és a takarításról szólt otthon, a vasalást bezzeg hanyagoltuk (interjú)