szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fejlettebb 5G-technológiára való áttérés miatt fokozatosan megválik a 3G-től a Magyar Telekom. Nem ők az egyetlenek, akik áthangolják a hálózatukat.

Más mobilszolgáltatókhoz hasonlóan idővel a Magyar Telekom is megválik a ma már réginek számító 3G-technológiától. Ennek első lépéseként a vállalat 3G-vel lefedett szolgáltatási területének nagysága 2020 júliusától 10 százalékkal csökken – olvasható a vállalat tájékoztatójában.

A szaknyelven refarmingnak nevezett eljárás különösen az 5G-s hálózatok kiépítésének hajnalán válhat meghatározóvá, ahol a szolgáltatók a rendelkezésükre álló szűk spektrumkeretet vagy a kapacitás vagy a lefedettség növelése érdekében az újabb, jóval hatékonyabb rendszernek adják át – írta erről a HWSW informatikai magazin.

A változás minden olyan mobilinternetet használó ügyfelet érinthet, aki legfeljebb 3G-képes készülékkel, vagy régi típusú SIM-kártyával rendelkezik, esetleg nem megfelelő hálózati beállítással használja telefonját. A mobilos hanghívásokat a változás nem érinti.

A 3G-s lefedettség csökkenése miatt a kizárólag 3G-s telefonnal rendelkezők a Telekom megfogalmazása szerint nem tudják majd igénybe venni "a 4G hálózathoz tartozó élményszerű sebességet" és kevesebb helyen fogják tudni használni mobiltelefonjukat mobilinternetezésre. Ők kizárólag egy dolgot tehetnek, hogy orvosolják a problémát:

újabb telefont kell vásároljanak.

Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a felhasználó valójában 4G-képes mobillal rendelkezik, csak a vonatkozó beállítás ki van kapcsolva. Ezt a készülék hálózati beállításainál ellenőrizhetik a mobilozók, és ugyanitt kaphatnak választ arra, hogy a telefonjuk 4G-képes vagy sem. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a 4G-kapcsolathoz

megfelelő (4G-képes) SIM-kártya is szükséges.

A HWSW szerint az előfizetőknek csak kis hányadánál lehet még olyan SIM, melyet használva a 4G-képes készülékekkel sem hozható létre 4G-s kapcsolat. Ebben az esetben az ügyfelek élhetnek az ingyenes SIM-csere lehetőséggel.

A Magyar Telekom a 2,1 GHz-es frekvenciasávban összesen 5 db, 5 MHz-es duplex frekvenciablokkal rendelkezik, ebből korábban hármat rendszeresített UMTS-szolgáltatás részére, kettőt pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén lezárult, tavaly ősszel megkezdett frekvenciaaukcióján szerzett meg. Az informatikai szaklap szerint körzettől függően a szolgáltató már korábban, fokozatosan csökkentette az UMTS szolgáltatáshoz használt frekvenciakeretet, így most is vannak olyan területek, ahol az eredeti három helyett már csak egy blokkot felhasználva nyújt 3G-s szolgáltatást az operátor.

A Telekom a lekapcsolások előtt, még júliusban tájékoztatót küldött ki az érintett ügyfeleknek, akiket, állítják, SMS-ben és e-mailen is tájékoztattak a változásról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A Huawei szerint Magyarországon is megéreznénk, ha kizárnák a vállalatot az 5G-ből

Közepesen rossz forgatókönyv szerint 56 millió embernek számottevő hátrányt és évi hárommilliárd euró többletköltséget jelentene a vizsgált 31 európai ország számára, amennyiben az 5G-versenyt korlátozó intézkedéseket vezetnének be – áll az Oxford Economics elemzőcég Huawei számára készített új tanulmányában, melynek megállapításait a több országban szankciókkal sújtott kínai vállalat idézte csütörtöki budapesti sajtóeseményén.

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Joe Biden a saját házából bejelentkezve fogja elfogadni az elnökjelöltséget

Joe Biden a saját házából bejelentkezve fogja elfogadni az elnökjelöltséget

Két éve megnyerte a lottófőnyereményt, mára hajléktalan lett a milliomosból

Két éve megnyerte a lottófőnyereményt, mára hajléktalan lett a milliomosból