szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mostantól nemcsak a Huawei újabb telefonjaira nem kerülhet fel a megszokott, Google-szolgáltatásokkal teletűzdelt rendszer, hanem a már a felhasználóknál lévő készülékek sem kaphatnak több Android-frissítést.

Miután 2019 májusában az Egyesült Államok kormánya feketelistára tette a Huaweit, az amerikai vállalatok nem kereskedhettek tovább a kínai gyártóval. Ennek egyik következményeként a Google nem biztosíthatta tovább az általa összekészített Androidot, így a Huawei kénytelen volt leállni a hagyományosan androidosnak tekintett készülékek kiadásával. A gyártó újabb mobiljain ugyan androidos alap található, de jól megszokott Google alkalmazások (pl. Chrome, Gmail, YouTube, Google Térkép) nincsenek.

A tavalyi tiltás után írtunk róla, illetve a Huawei is hangsúlyozta, hogy az amerikai szankciók a már piacon lévő telefonokat egyelőre nem érintik, így azok tulajdonosai megnyugodhatnak. Ez az időszak most ér véget, a frissítések kiadását engedélyező licensz ugyanis lejárt – hívta fel rá a figyelmet a The Washington Post. Az amerikai lapnak a Google nem kívánt bővebben nyilatkozni, de azt megerősítette: eddig a csütörtökön lejárt engedélynek köszönhetően küldhetett frissítéseket a Huaweinek.

Nagyon rövid távon senkinek nem kell aggódnia, a Huawei telefonok ezután is be fognak kapcsolni, és a mindennapokban ugyanúgy működnek majd, mint eddig. A változás abban áll, hogy ezek a készülékek nem frissülnek többé. Amit esetleg csütörtök előtt átadott a Google, az éppen megérkezhet a mobilokra, ám azután

nem jön több operációsrendszer-frissítés, még a biztonsági hibákat javító havi csomagokat sem kaphatják meg a Huawei telefonok.

Ez azt jelenti, hogy innentől gyorsan évülnek el a kínai gyártó készülékei, ráadásul az újonnan felfedezett biztonsági réseket senki nem fogja befoltozni, így a mobilok tulajdonosai az új hibákat kihasználó támadásokkal szemben védtelenné válnak.

Frissítés: A Huawei üzeni: megoldja, hogy kapjanak frissítést a korábbi telefonok.

A Google szolgáltatásait saját, HMS nevű eszköztárával helyettesítő Huawei európai eladásaira nagyon rossz hatással voltak a tavaly májusban bevezetett amerikai intézkedések, a korábban látványos növekedést produkáló gyártó piaci bővülése már őszre megállt. A frissebb, idei második negyedévre vonatkozó adatok ezen a téren rosszul festenek: a Huawei eladásai a világ Kínán kívüli részén egy év alatt 27 százalékot estek. Ám ezt ellensúlyozza a kínai piac, ott ugyanis olyan sikeres a gyártó, hogy globális értékesítési adataival sikerült megelőznie a Samsungot, így most a Huawei a világ legnagyobb okostelefon-gyártója.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jővő héten dönt a kormány a karácsonyi időszak járványügyi intézkedéseiről

Jővő héten dönt a kormány a karácsonyi időszak járványügyi intézkedéseiről

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch