szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van, ahol már hozzáférhető a Microsoft kétkijelzős eszköze, a Surface Duo, így nem meglepő, hogy az iFixit csapata azonnal rá is tette a kezét, hogy elvégezze rajta a szokásos javíthatósági vizsgálatot.

Jó páran próbálgatják már a Microsoft kétkijelzős, androidos eszközét, a Surface Duót, és bizony az első tapasztalatok még meglehetősen vegyesek. De vajon mi a helyzet a készülék javíthatóságával, annak fényében, hogy az összehajtható/összecsukható eszközök általában nem remekelnek ezen a területen. Az iFixit csapata egy eszköz-lebontás keretében ezt a kérdést vizsgálta, még röntgenkészüléket is bevetve.

Kiderült, hogy a Surface Duo nagyon nehezen javítható, különösen ha az akkumulátor vagy a töltőport cseréjéről lenne szó. A hátsó panel lebontásával történő behatolás szinte lehetetlen, annyira odatapad a kettős akkumulátor. Ezután az előlap felől próbálkoztak, és miután levették a két kijelzőt, kiderült, hogy a fő akkumulátort az alaplap mögé tapasztják, hárompontos csavarok tartják a helyén, és a kiszerelése valóban gondot okoz.

©

Miután az összes hardvert eltávolították az eszközről, a csuklópántot vették közelebbről is szemügyre. Az iFixit szerint „elég egyszerű" kialakítású, és hasonlít a Surface laptopon látott csuklópántra. Kétségtelen – mondják –, hogy a Microsoft rengeteg időt töltött e kis hajtogatási mechanizmusok hangolásával, és a sok munka meg is térült. Összességében az iFixit úgy véli, hogy a Surface Duót „kifinomult egyszerűség" jellemzi, „merész, lenyűgöző ötlet", de ez nem jelenti azt, hogy könnyű lesz megjavítani.

©

Az iFixit szokásos értékelésében ez azt jelenti, hogy a maximálisan elérhető 10 pontból (ez a legkönnyebb javíthatóságot jelenti) a Surface Duo mindössze 2 pontot kapott, hasonlóan például a Galaxy Z Fliphez vagy a Huawei Mate Xs-hez. Még egy szójátékot is megengedett az iFixit: a pontszám is „duo”, azaz kettő.

Az eszköz javára szólt, hogy a kijelzői és a hátlapjai viszonylag könnyen cserélhetők, azonban pontokat veszített akkumulátorai nehéz elérése miatt. Negatívumként könyvelték el, hogy az USB-C portot az alaplapra forrasztották, azt, hogy sok a hárompontos csavar, minden belépési ponton ragasztók nehezítik meg a javítási kísérleteket, valamint hogy az OLED kijelzők könnyen megsérülhetnek a szétszerelés során. Mindenesetre azt remélik, hogy a Micosoft is elgondolkozik a fentieken, és a vizsgált eszköz csak a Surface Duo első fejezete.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengeteg taxis tűnt el a fővárosi utakról

Rengeteg taxis tűnt el a fővárosi utakról

Minden ötödik Covid-teszt pozitív eredményt hozott Romániában

Minden ötödik Covid-teszt pozitív eredményt hozott Romániában

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester