szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Airbus ZEROe néven három olyan elektromos repülőgépet tervezett, amikbe kerozin helyett hidrogént kellene tankolni. A cég szerint 15 év múlva már utasokat is szállíthatnának.

A mai repülőgépek rendkívül sok üzemanyagot égetnek el, jelentős mértékben terhelve ezzel a környezetet. Bár már léteznek elektromos repülőgépek, ezek egyelőre csak kis méretű járművek, amelyek kapacitása és hatótávolsága limitált. Az Airbus ezért olyan gépekben gondolkodik, amelyeket nem feltölteni kell, hanem megtankolni – méghozzá hidrogénnel.

A vállalat három új repülőgép koncepcióját mutatta be, amelyek a világ első, hagyományos értelemben vett utasszállító repülőgépei lennének. A cég ezek közül van, amit már 2035-ban, vagy még az előtt szolgálatba állítana.

©

A ZEROe névre keresztelt, üzemanyagcellás repülőgép-család modelljeivel, Londonból Athénba, a Kanári-szigetekre vagy épp Kelet-Európába lehet majd eljutni anélkül, hogy üvegházhatású gáz kerülne a levegőbe.

A három repülőgép közül a legnagyobb 120-200 utast képes elvinni 3700 km-es távolságra.

©

A második egy ennél kisebb, légcsavaros repülőgép, amit legfeljebb 100 utasra terveznek, hozzávetőlegesen 1800 km-t tud megtenni.

©

A harmadik egy V-szárnyú megoldás, ami maximum 200 főt tud befogadni, és szintén 1800 km-es távolságot tudna megtenni egyetlen feltöltéssel.

©

Guillaume Faury, az Airbus vezére szerint az iparág történelmi változás előtt áll, a hidrogén használata pedig kizöldítheti a légi közlekedést. Grazia Vittadini, a cég technológiai igazgatója szerint legkésőbb 2025-re el kell készíteniük a végleges koncepciót, ha azt akarják, hogy 2035-ben csatasorba tudjon állni a technológia.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blikk: L. Simon feleségének cégei 135 millió forintos uniós támogatást kaptak idén

Blikk: L. Simon feleségének cégei 135 millió forintos uniós támogatást kaptak idén

Nem pezsgőzik a világ a járvány idején – ezt pedig a franciák is megérzik

Nem pezsgőzik a világ a járvány idején – ezt pedig a franciák is megérzik

Sokan nem viseltek maszkot a szombati FTC-UTE meccsen

Sokan nem viseltek maszkot a szombati FTC-UTE meccsen