Új kinézetet kap a Wikipedia

Új kinézetet kap a Wikipedia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz év után változtatnak a Wikipedia asztali böngészős változatának kinézetén, hogy a felhasználók könnyebben és hatékonyabban tudjanak böngészni a szócikkek között.

A Wikipédia, a világ legnagyobb, ingyenesen elérhető internetes enciklopédiájának dizájnja – a nyelvtől és az országtól függetlenül – mindenhol ugyanaz, asztali böngészőből elérhető változata azonban hamarosan megújul. Radikális változásra nem kell számítani: a szócikkek oldala válik majd használhatóbbá, és érkezik néhány új funkció is.

Az egyik ilyen változás, hogy a szócikkek bal oldalán található menüsor összecsukható lesz, így akit ez zavar, az eltüntetheti onnan.

A Wikipédia csökkenti az oldal szélességét is, így függetlenül attól, hogy a bal oldalon található sávot bezárjuk-e, a szöveg szélessége nem fog változni.

A szócikkek tetején elhelyezett keresősáv kiemeltebb helyet kap: a jobb felső sarokból átkerül az oldal tetejének közepére.

Emellett sokkal látványosabbá válik majd a keresés.

©

A keresősáv helyére egy új, lenyitható fül érkezik, ami abban segít, hogy az adott szócikket más nyelven is el tudjuk olvasni.

©

Ugyanott lesz majd egy másik menüpont is, amivel a szócikk egyes részeihez ugorhatunk majd át.

Az oldal tetejét rögzítik majd, hogy akkor is könnyen keresni tudjunk a szócikkek között, ha menet közben már lejjebb görgettünk az oldalon.

A tervek szerint 2021 végére kaphatja meg a ráncfelvarrást a Wikipédia, ami az előzetes képek és GIF-ek alapján sok hasznos funkció érkezését jelenti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások