szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Archie nevű keresőprogramot 1990-ben adta közre kitalálója, Alan Emtage. Ez volt az első internetes kereső, amely nyomdokain aztán létrejött a Google és a Yahoo is.

Ha azt kérnénk, mondjon egy internetes keresőt, melyik jutna először eszébe? A Google? A legtöbb embernek valószínűleg igen. Néhányan esetleg bemondanák a Binget, még kevesebben a Yahoo-t, aki pedig emlékszik még az ősidőkre, megemlítené a magyar AltaVizslát.

És ha azt mondjuk, Archie?

Nem, ezúttal nem a brit királyi család trónörökösére gondoltunk, hanem valóban egy keresőmotorra. Méghozzá a világ első internetes keresőjére, ami három évtizeddel ezelőtt szeptemberben vált elérhetővé.

Alan Emtage 1989-ben végzős hallgatóként dolgozott a kanadai McGill Egyetemen, a munkája során pedig más diákoknak kellett megtalálnia egy-egy szoftvert. Ehhez írt egy rövid programot, amit később Archie-nak nevezett el. Két társa, Bill Heelan és Peter Deutsch pedig egy olyan szkriptet dobott össze, amivel a bejelentkezett egyetemi polgárok használhatták a keresőt.

Az 1990. szeptember 21-én debütált szolgáltatás persze egyáltalán nem úgy működött, mint ahogy a maiak. A felhasználónak ki kellett választania, melyik Archie-szerveren szeretne keresni. Ezután csupán egyetlen keresőszót lehetett megadni, a program ugyanis nem értette a kifejezéseket. Így ha valaki például Bill Clintonra szeretett volna rákeresni, csak a Clinton nevet volt ajánlatos beírnia, különben kijött volna egy rakás más találat: számlák (bill), ismeretlen fájlok vagy, ahogy a lenti videóban is látszik, egy komplett könyvtár, amit egy Bill nevű macskáról készítettek.

A keresési találatok valójában csak egy listát mutattak a lehetséges találatokról, de, hogy valóban azt rejtett-e egy könyvtár, ami a felhasználónak kellett, csak akkor derült ki, ha FTP-n keresztül letöltötte azt.

Bár mindez rendkívül kezdetleges technológiának tűnik, 1990-ben komoly kényelmet jelentett az Archie létezése. Arról nem is beszélve, hogy ha ez nincs, talán később a Google vagy a Yahoo sem jelent volna meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Dragomán György: Az anyai szeretet olyan fizikai erő, mint a gravitáció, csak még annál is erősebb

Dragomán György: Az anyai szeretet olyan fizikai erő, mint a gravitáció, csak még annál is erősebb