szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bosch új PCR-tesztet fejlesztett ki a SARS-CoV-2 kórokozó kimutatására szolgáló Vivalytic elemző eszközéhez. A vállalat állítja, a teszt 39 perc alatt megbízható eredményt ad, és jelenleg világszerte a leggyorsabb polimeráz-láncreakciós (PCR) teszt.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A Bosch már tavasszal előállt egy viszonylag gyorsan eredményt mutató koronavírusteszttel, most egy még gyorsabbat jelentettek be: a német vállalat új eszközével a tesztelt páciensek 39 perc alatt, még a helyszíni várakozási idő alatt kapnak megbízható eredményt, így mobil tesztközpontokban, például autópálya-töltőállomásokon vagy repülőtereken is használható.

©

A teszt során a beteg orrából vagy garatából vesznek mintát egy pálcika segítségével, majd azt a vizsgálati kazettába helyezik. Ezután a tesztkazettát, amely már tartalmazza a vizsgálathoz szükséges összes reagenst, behelyezik a gyártó már korábban bemutatott, Vivalytic nevű készülékbe az automatizált elemzéshez.

A CE minősítéssel rendelkező teszt már elérhető Európában. A megoldás szenzitivitása 98 százalék, specifikussága pedig 100 százalék.

Bár a teszt már elérhető, a fejlesztési munka még mindig gőzerővel zajlik: 2020 október elejétől már egyszerre öt mintát lehet majd értékelni egyetlen tesztkazettában hasonló gyorsasággal, ami világelsőnek számít. A Bosch így bővíti a rendelkezésre álló tesztelési kapacitást, lehetővé téve napi több mint 160 minta teljesen automatizált feldolgozását egy Vivalytic rendszerrel.

©

Az új, csak a SARS-CoV2 vírust azonosító Bosch PCR-teszt fejlesztése a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt része, melybe a Bosch leányvállalata, a Bosch Healthcare Solutions mellett a rendkívül érzékeny manuális PCR-tesztekre fókuszáló, szintén német R-Biopharm biotechnológiai társaság is bekapcsolódott.

Ha értesülni szeretne az újabb tesztlehetőségekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Köszönöm, Viktor" – Magyarország 150 lélegeztetőgépet ad Csehországnak

"Köszönöm, Viktor" – Magyarország 150 lélegeztetőgépet ad Csehországnak

Podcaster lesz Áder János

Podcaster lesz Áder János

Koronavírusos a lengyel elnök

Koronavírusos a lengyel elnök