szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Osiris-REx sikerrel megközelítette, egy robotkarral pedig (valószínűleg) mintát gyűjtött a Bennu nevű aszteroidából. A néhány másodpercig tartó műveletre éveket kellett várni.

Az OSIRIS-REx amerikai kisbolygókutató űrszonda magyar idő szerint szerdán 0 óra 10 perckor megközelítette és meg is érintette a Bennu nevű aszteroidát – jelentette be a NASA. A misszió célja mintagyűjtés volt, de hogy a REx fel is szedett-e valamit, még nem tudni. Erre csak néhány nap múlva lesz válasza az űrügynökségnek.

Az Egyesült Államok most először kísérelt meg mintát begyűjteni egy aszteroida felszínéről. A terv az volt, hogy legalább 60 grammnyi, de akár két kilogrammnyi anyagot szerezzenek a Földtől mintegy 300 millió kilométerre lévő égitestről.

A küldetés nehézségét jól mutatja, hogy a szonda nem landolt a Bennun, hanem fölé kúszott, majd precíz manőverekkel egészen addig ereszkedett, amíg egy apró robotkar hozzá nem ért a kisbolygó felszínéhez.

A tesztvideó alapján így:

A műveletet évekig tartó tervezgetés és utazás előzte meg: a szondát ugyanis 2016-ban indították útjára, de két évig csak keringett körülötte, hogy optimális helyszínt keressen a későbbi manőverhez. A néhány másodpercig tartó találkozó után a szonda visszahúzta a robotkart, és biztonságosan eltávolodott az égitesttől.

Japán tudósok korábban sikerrel gyűjtöttek be mintákat egy aszteroidáról, de azok milligrammban voltak mérhetők. A REx tartályában elvben két kiló kőzetdarab is elfér. A szonda 2023-ban tér majd vissza a Földre, így a tudósok csak akkor tudják majd tüzetesen megvizsgálni a köveket. A NASA egyébként optimista, illetve az előzetes adatok szerint is

sikeres volt a misszió.

Az Osiris-REx három kamerával, lézeres távmérővel, hőkamerával, spektrométerrel van felszerelve, és röntgensugarakkal is képes vizsgálni a Bennu felszínét. A kisbolygót 1999-ben fedezték fel, a szakértők szerint jelenleg a Földre legveszélyesebb űrobjektum. Mérete megközelítőleg 550 méter. Az aszteroida minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, mivel a bolygónkhoz hasonló távolságban kering a Nap körül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik