szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most először sikerült a Tejútrendszeren belülről fogni egy gyors rádiókitörésből származó jelet, sőt, azt is meg tudták állapítani a tudósok, mi adta le az impulzust. Mindez komoly előrelépés annak érdekében, hogy megértsük a jelenséget.

Hosszú évek óta tanulmányozzák már a tudósok a világűrből származó úgynevezett gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts), amelyek a másodperc ezredrészénél is rövidebb ideig érzékelhetők. Áprilisban egy rövid, de igen erőteljes FRB-t észleltek a tudósok, amelyről sikerült azt is megállapítani, honnan érkezett hozzánk: a galaxisunk belsejéből. Ez volt az első olyan alkalom, hogy a Tejútrendszerből detektáltak egy ilyet.

A csillagászok a Nature című tudományos szaklapban jelentették meg a tanulmányaikat az FRB-ről, amelyek alapján úgy tűnik, egy hihetetlenül erős "zombi" csillag lehetett a forrás. Ez a neutroncsillagok egy speciális fajtáját, a magnetárt takarja, amely rendkívül erős mágneses térrel rendelkezik. Ez a tér elképzelhetetlenül nagy mennyiségű energiával rendelkezik, ami képes torzítani az atomok alakját.

©

Az, hogy most sikerült megállapítani az FRB helyét, komoly előrelépés afelé, hogy megértsük, miként keletkeznek ezek a kitörések. Az FRB-k ugyanis rendkívül rövid ideig, a másodperc tört részéig detektálhatók, és több milliárd fényév távolságból érkeznek, ami nagyban megnehezíti a felkutatásukat és vizsgálatukat. Emiatt eddig nem is nagyon volt arról elképzelésük, mi idézheti elő őket.

A mostani magnetár csupán 30 ezer fényévnyire van a Földtől, vagyis lényegében itt van a szomszédban, ami sokkal könnyebbé teszi a vizsgálódást. Olyannyira, hogy most kiderült, a mágnesesség lehet az az eddig ismeretlen elem, aminek egyértelműen köze lehet a rádiókitörések keletkezéséhez. Ez a tudósok szerint azt bizonyítja, hogy az univerzumban érzékelhető FRB-k legalább egy része magnetárból származik – írja a The Verge.

A kutatóknak korábban már sikerült olyan gyors rádiókitöréseket detektálniuk, amelyek ismétlődőek, így meg tudták határozni azok pontos helyét. Ilyen például az FRB 121102, ami nagyjából 90-67 napos ciklusban ismétlődik. Ez már segített nekik abban, hogy kiszámolják, pontosan honnan érkezett a jel, azt viszont továbbra sem tudták megmondani, hogy mi idézte elő őket.

Az FRB 121102 keletkezésének helye.
©

Az FRB-k keletkezése mögött meghúzódó fizikát ugyanakkor továbbra sem értik teljesen a tudósok. A mostani kitörés ugyanis ezerszer gyengébb volt, mint az eddigi leggyengébb, ami a galaxisunkon kívülről érkezett. Emiatt továbbra is kérdés, hogy milyen módon indulnak útnak ezek a jelek, és miért csak ilyen rövid ideig tart a kitörés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en

Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en

Belebukhat a mongol kormány egy koronavírusos kismama méltatlan kezelésébe

Belebukhat a mongol kormány egy koronavírusos kismama méltatlan kezelésébe