szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A cég beszállítói megállapodást is kötött az Egyesült Királyság kormányával az oltóanyag biztosításáról.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a Moderna koronavírus elleni oltóanyagának (mRNA-1273) úgynevezett „rolling review” eljárás keretében történő engedélyeztetését – közölte az amerikai cég.

A „rolling review” az ügynökség egyik eszköze arra, hogy felgyorsítsák egy ígéretes gyógyszer vagy oltóanyag értékelését egészségügyi válsághelyzetek esetén. Normál esetben a vizsgált szer hatásosságáról, biztonságáról és minőségéről készített összes dokumentumot az engedélyezési eljárás elején kell benyújtani, a rolling review-ban ezek benyújtása folyamatos az alapján, ahogy elérhetővé válnak.

A cég tovább folytatja az egyeztetéseket az EMA-vel, közben stratégiai patrnereivel, a svájci Lonzával és a spanyolországi ROVI-val együttműködésben azon dolgozik, hogy még több vakcinát tudjon előállítani, körülbelül 500 millió adagot évente, amelyet akár 1 milliárdra is felemelhetnek 2021 év elejére – írták.

[Évekkel a koronavírus-fertőzés után is lenyomhatja az újabb betegséget az immunrendszer]

A Moderna azt is bejelentette, hogy beszállítói megállapodást kötött az Egyesült Királyság kormányával az oltóanyag biztosításáról, amennyiben annak alkalmazását a hatóságok engedélyezik. Az mRNA-1273 vakcina már 2021 márciusában elérhetővé válhat az Egyesült Királyság lakossága számára.

Az amerikai cég hétfőn jelentette be, hogy oltóanyaga 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen. Korábban a Pfizer tett hasonló bejelentést, állításuk szerint az ő oltóanyaguk 90 százalékos hatékonyságú. Az oroszok saját fejlesztésű, Szputnyik V elnevezésű vakcinájuk hatékonyságát 92 százalékosra teszik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!