szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövid időn belül másodjára módosítja az amerikai kereskedelmi minisztérium a TikTok amerikai üzletágának eladására megszabott határidőt. Ha az üzlet addig nem köttetik meg, betilthatják a használatát az Egyesült Államokban – ha egyáltalán van még valós szándék a régóta lebegtetett fenyegetés mögött.

Az Egyesült Államok hosszú hónapok óta lebegteti, hogy nemzetbiztonsági okok miatt betiltják a TikTokot az országban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium szeptemberben be is mondta a dátumot, amikortól érvénybe lépett volna a tiltás: november 12.

A határidő közeledtével azonban hiába kereste a TikTok tulajdonosa, a ByteDance az amerikai döntéshozókat, érdemi reakció nem érkezett, így bizonytalanná vált, hogy mi is történik majd a határidő lejárta után. Végül kiderült: a betiltást átmenetileg elhalasztják, mert több vonatkozó kereset elbírálása is folyamatban van amerikai bíróságokon.

Nem sokkal később újabb határidőt közölt a minisztérium: november 27-ét, ám a jelek szerint ebből sem lesz semmi. A Bloomberg és a Reuters is arról ír, hogy a legfrissebb döntés értelmében a TikTok újabb hétnapos haladékot kapott, az új határidő december 4. Addigra vagy lezárja a ByteDance a TikTok amerikai üzletágának eladását, vagy az Egyesült Államok saját területén elérhetetlenné teszi az appot.

A minisztérium szóvivője a Bloombergnek arról beszélt, a halasztásra azért volt szükség, mert a plusz egy hétben az Egyesült Államok külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottsága (CFIUS) át tudja nézni a ByteDance és a vevőként fellépő amerikai Oracle megállapodását.

Az Engadget szerint azonban azzal, hogy nem Donald Trump, hanem Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást, és januártól új adminisztráció lesz az Egyesült Államokban, kérdésessé vált, hogy addig meglépik-e a TikTok betiltását, vagy egyáltalán meglépik-e valaha.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

A bíróság szerint az állami intézmények nem felelősek a brókerbotrányokért

A bíróság szerint az állami intézmények nem felelősek a brókerbotrányokért