Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Ha a dohányzásról, az egészségtelen ételekről és a cukros üdítőkről már leszokott, következőként nyugodtan elfelejtheti a postai csekkbefizetést is. Ha pedig az előbbi három nem megy, nyugodtan kezdje a sárga csekkek postára hordásáról való lemondással – itt több jól működő módszer közül választhat.

A Magyar Posta adatai szerint a csekkbefizetés az egyik leggyakrabban igénybe vett postai szolgáltatás: tavaly összesen mintegy 193 millió csekket fizettek be a postákon, összesen 2235 milliárd forint értékben. A vállalat által idézett felmérések szerint a számlák mintegy 70 százalékát még mindig csekken fizetik be az ügyfelek.

De a postahivatalokban történő sorban állás annyira kényelmetlen és idejétmúlt, hogy maga a Posta is örömmel felszámolná. Erre utal legalábbis, hogy májusban az állami vállalat megbízásából készült egy kutatás arról, miként nőtt az online csekkbefizetés népszerűsége. Az eredményekből kiderült, a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején elrendelt bezártság sokat lendített az otthonról, sőt gyakorlatilag bárhonnan elvégezhető online számlafizetés népszerűségén. Áprilisban és májusban is több mint kétszer annyi csekket fizettek be a felhasználók az iCsekk alkalmazáson keresztül, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A bármely internetes fizetésre alkalmas bankkártyával összeköthető iCsekk használata nem bonyolultabb a Facebook alkalmazás használatánál. Aki általában elboldogul okostelefonján, annak az iCsekk sem fog gondot okozni. Az iPhone-ra és androidos készülékekre is letölthető alkalmazás elindítása (és egy gyors regisztráció) után csak a befizetni kívánt postai csekk vagy számla fölé kell vinni a készülék kameráját, az app a papíron lévő QR-kódból olvassa ki a befizető nevét, a számla összegét és a többi adatot. Ezután már csak ki kell fizetni az összeget. Az iCsekkes befizetés bankkártyás vásárlásnak minősül, így díjmentes.

Fontos: az iCsekkben alkalmazott fizetési folyamat megköveteli, hogy a telefonon telepítve legyen a Chrome böngésző. A legtöbb androidos számára ez alapértelmezett, de a Huawei újabb készülékeit használók például nem érhetik el olyan könnyen a Google böngészőjét, így náluk gondok akadhatnak.

Az iCsekk alkalmazás (a beállítások menüpont alatt) összeköthető a Díjnettel. Ezzel a szolgáltatással nemhogy befizethetők, hanem likvidálhatók a papíron, levélben érkező számlák. A Díjnettel rengeteg szolgáltató és hivatal megállapodott (ezek listáját lásd keretes írásunkban), melyek ügyfelei a Díjnet weboldalán beállíthatják, hogy az azoktól érkező számlákat elektronikusan kérik. Ezt persze a legtöbb szolgáltató külön-külön is biztosítja, de a Díjnetnek megvan az az előnye, hogy aki használja, az egy felületen látja majd a mobilszámlát, az áramszámlát, az otthoni internet számláját és akár a biztosítási díjai bekérőit is. Aki a Díjnetet összeköti az iCsekkel, az egyrészt a mobilos alkalmazásban (a Várakozó számlák menüpont alatt) nem csak számítógép előtt ülve, hanem bárhol rálát majd az érintett számláira, másrészt az appból rögtön be is fizetheti azokat.

Befizetőhelyek

Mely szolgáltatók számláit tudja olvasni az iCsekk?

Agnatel Kft., Agnátus Pont 2004 Kft., Bácsvíz Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt., Bánk Község Önkormányzata, DBRT, Debreceni Hőszolgáltató Zrt., Debreceni Vízmű Zrt., Digi Kft., Érd és Térsége Víziközmű Kft., Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft., FCS Group Kft., Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., Heves Megyei Vízmű Zrt., Hódmezővásárhely Önkormányzata, Kiskunhalas Város Önkormányzata, Mediaworks Hungary Zrt., MetLife, NKM Energia Zrt., Nyírségvíz Zrt., Orosháza Önkormányzata, Stabil-Téka Kft., UPC Direct, Vodafone (korábbi UPC szolgáltatás), Wáberer Hungária Biztosító Zrt.

Mely kibocsátók elektronikus számlái köthetők be a Díjnetre?

Allianz Hungária Zrt., CRITERION Távfelügyele, Díjbeszedő Holding Zrt., DMRV Zrt., DRV Zrt., E.ON Áramszolgáltató Kft., Érd és Térsége Csatornaszolgáltató Kft., Érd és Térsége Víziközmű Kft., E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt., ÉRV Zrt., Északdunántúli Vízmű Zrt., FŐTÁV Zrt., Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., GYŐR-SZOL Zrt., Invitel Távközlési Zrt., Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt., KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft., Magyar Telekom Nyrt., MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe, NKM Energia Zrt., Nyírségvíz Zrt., NYÍRTÁVHŐ Kft., PANNON-VÍZ Zrt., Szegedi Vízmű Zrt., SZÉPHŐ Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt., Tettye Forrásház Zrt., Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., TiszaSzolg 2004 Kft., “VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt., Vodafone Magyarország.

Díjnetté válhat a bankolásra használt alkalmazásunk is

Ha valaki bármilyen okból nem szeretné számláit egy újabb szolgáltatásra bízni, annak sem feltétlenül kell sokat bajlódnia a befizetésükkel.

A papíron érkező számlák, illetve a csatolt csekkek kényelmes befizetésére a legtöbb bank saját alkalmazása kínál megoldást. Az iCsekkeshez hasonló, QR-kód alapú csekkbefizetésre lehetőség van többek között a Budapest Bank Mobil Appban, a CIB Bank alkalmazásában, az Erste MobilePay appban, a K&H mobilbankban, az MKB Mobilalkalmazásban, az OTP SmartBankban, az UniCredit mBanking alkalmazásban, illetve az OTP Simple nevű mobilos programjában is, melyet más bank ügyfelei is használhatnak.

Ezen a téren hozhat újítást a Mastercard Bill Pay Exchange nevű, az Egyesült Államokban egy ideje már elérhető, a vállalat közlése szerint hamarosan Európában is debütáló szolgáltatás. Ezt nem közvetlenül a végfelhasználók vehetik igénybe, hanem például maguk a pénzintézetek, akik segítségével saját, jól megszokott mobilbanki alkalmazásukon belül kínálhatnak a Díjnetéhez hasonló megoldást. Azaz a különféle közüzemi, távközlési és egyéb típusú elektronikus számlák mind egy helyen, a bankunk alkalmazásában tűnnek majd fel, és onnan – akár azonnali átutalás, akár kártyás fizetés indításával – tudjuk majd kiegyenlíteni őket.

Aki nem szeretne papírszámlát kapni, az kérheti szolgáltatójánál az elektronikus számlázást. A legtöbb vállalat már biztosít lehetőséget arra, hogy az így kibocsátott számlát weboldalán bankkártyával ki is lehessen fizetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

Már hárommillió védőoltást adtak be eddig az Egyesült Királyságban

Már hárommillió védőoltást adtak be eddig az Egyesült Királyságban