szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mérnökként dolgozó Ben Carter gondolt egyet, és összehozta azt, amit még előtte senki: ray tracing technológiát adott egy SNES-hez, hogy felturbózza a konzolra elérhető játékok kinézetét.

A PC-ken futó játékokhoz néhány éve már elérhető a ray tracing nevű technológia, amely a különböző fényhatások egymással szembeni kölcsönhatásának figyelembevételével tökéletesíti a grafikai megjelenítést. A megoldás hosszas várakozás után végre a konzolokhoz is elérhetővé vált: a PlayStation 5, az Xbox Series S és az Xbox Series X is rendelkezik vele, most pedig, 30 évvel az első megjelenés után az SNES egy példánya is megkapta.

Azonkívül, hogy a SNES burkolatát eltávolította, hogy elférjen a rengeteg kábel, Carter mást nem változtatott meg az eredeti konzolon. Hogy működjön a dolog, egy SuperRT néven emlegetett chipet is hozzátoldott az eredeti rendszerhez, amit ő maga programozott. A chip feladata, hogy folyamatosan nyomon kövesse a játék jeleneteit, majd azokat elemezve a megfelelő módon adja hozzájuk a fényt. Nem sokkal másabb ez a megoldás, mint amit a Quake II felújításánál alkalmaztak.

Carter megoldása nemcsak mérnöki szempontból zseniális, hanem azért is, mert bár az 1990-es évek játékainak megjelenítésénél modern technológiát használt, mégis megmaradt azok különleges, a '90-es éveket idéző kinézetük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tűz volt a Capitoliumnál, lezárták és evakutálták a nyugati szárnyat

Tűz volt a Capitoliumnál, lezárták és evakutálták a nyugati szárnyat

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás