szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiss László csillagász szerint 2020 a Naprendszer éve volt, amit a különleges bolygóegyüttállásoknak (is) köszönhetünk.

Ebben az évben számos érdekes csillagászati esemény történt – hangzott el az M1-en szerdán.

Kiss László csillagász, az MTA CSFK Csillagászati Intézetének igazgatója az év csillagászati eseményeiről szólva felidézte: tavasszal több üstökös is közeledett a Naphoz, amelyek közül a "nyertes" a NEOWISE üstökös lett. Ez június-július fordulóján "szép hosszú csóvás égi vándorként" volt megfigyelhető az égbolton.

A Jupiter és a Szaturnusz a nyár közepén került szembenállásába a Nappal, ami azt jelentette, hogy egész éjjel látszottak. Ezt követően a két óriásbolygó egyre közelebb került egymáshoz, december végén volt az együttállásuk a kora esti égen. Kiss László azt is mondta, hogy a két bolygó közelsége "rekonstruálta számunkra" a betlehemi csillagot, a december 21-i különleges bolygóállást azonban szinte senki sem láthatta Magyarországról.

Eközben volt egy Mars-oppozíció is októberben, amely a csillagász lehetővé tette, hogy nyáron három Mars-szonda is elinduljon a vörös bolygóhoz. Ezek a szondák februárban érkeznek meg a Marshoz. Kiss felidézte azt is, hogy 44 évvel a Holdról legutóbb kőzetmintát a Földre juttató holdszonda után most egy kínai űreszköz indult a Hold felé, hogy aztán 2 kilogramm holdi anyagmintával térjen vissza bolygónkra.

A Széchenyi-díjas csillagász, kutatóprofesszor Az év ismeretterjesztő tudósa díjról azt mondta: kötelességének érzi az ismeretterjesztést. A csillagászat szerinte azon tudományok közé tartozik, amelynek az eredményeit szinte senki sem érti, de szinte mindenkit érdekelnek például a fekete lyukak, az ufók, az exobolygók vagy az ősrobbanás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!