szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több teljesítménytesztet is lefuttattak a Samsung Galaxy S21 Ultra kétféle változatával, hogy választ találjanak kérdésre: melyik processzorral szerelt telefon az erősebb? A sok teszt ellenére a válasz nem lett egyértelmű.

A Samsung szokás szerint két különböző processzorral mutatta be az idei évre első csúcsmobilját, a Galaxy S21 Ultrát – illetve az S21-család többi készülékét is. Az egyik változatba a cég saját fejlesztésű chipje, az Exynos 2100 került – ezzel szerlik fel például a Magyarországon is kapható telefonokat –, a másikba pedig a Qualcomm lapkakészlete, a Snapdragon 888, amit az Egyesült Államokban és Kínában lehet megvásárolni.

Az év eleji Samsung-csúcsmobilok kapcsán minden felmerül a kérdés, hogy vajon melyik vásárlók járnak jobban: azok, akik a Qualcomm processzorát kapják, vagy azok, akik a Samsungét? A kérdés az idei évben is adott, ám a válaszra szerencsére nem kell tovább várnunk.

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra

Minden korábbinál nagyobb optikai zoommal van felszerelve a koreai gyártó idei csúcsmodellje, de a mintegy félmillió forintos készüléknek akad néhány hiányossága is. Az S21 Ultrát az olcsóbb S21 és S21+ társaságában próbálgattuk.

A kétfajta telefont most a GSMArena hasonlította össze néhány benchmark-teszt segítségével, hogy kiderüljön, melyiket lehet királynak kikiáltani. Mindkét készülék a Galaxy S21 Ultra volt, amelyben a processzor mellet 16 GB RAM dolgozott.

A Geekbench 5 tesztjén a többmagos műveleteknél egyértelműen az Exynos 2100-as processzor került ki győztesként, az egymagos feladatoknál viszont a Snapdragon 888 lett a befutó. Igaz, utóbbi mérésnél gyakorlatilag hibahatáron belül van a két egység egymáshoz.

©
©

Mivel a Geekbench 5 tesztje csak a processzor teljesítményét veszi figyelembe, így úgy tűnik, ilyen szempontból a Samsung saját fejlesztésű processzorával szerelt S21 Ultra lett az erősebbik készülék.

A Geekbench után jött az AnTuTu-teszt, ami már nemcsak a processzor erejét, hanem a telefon más hardveres képességét is figyelembe veszi – például a grafikus teljesítményt és a tárhely sebességét is. Az AnTuTu 8-cal lefuttatott teszt eredménye azt mutatja, hogy a Snapdragon 888-as mobil kerekedett felül, ugyanakkor az eredmény itt is legalább annyira elhanyagolható, mint a Geekbench 5 egymagos CPU-tesztjénél.

©

A GSMArena arra is kíváncsi volt, miként képesek megbírkózni a készülékek a grafikus processzort igénybe vevő feladatokkal. Itt a GFX Manhattan és a GFX Car chase teszteket futtatták le a telefonokon, és az eredmények alapján alig lehet különbséget tenni a készülékek között.

©
©
©
©

Ami már nagyobb különbséget hozott, az a 3DMark segítségével lefuttatott benchmark-tesztek. Ezek alapján ismét az Exynos 2100-as processzorral szerelt telefon végzett az első helyen.

©
©

Összességében tehát úgy tűnik, az idei évben a Samsung saját fejlesztésű processzora jobb lett, mint a Qualcomm lapkakészlete. A GSMArena ugyanakkor megjegyzi, hogy ezek a különbségek rendkívül kicsit, így gyakorlatilag fej-fej mellett van a két mobil. Emellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy a felhasználási módtól is nagyban függ, miként teljesít a telefon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetlen kocsit sem adott el, mégis 87 milliárd dollárt ér egy kínai autógyár

Egyetlen kocsit sem adott el, mégis 87 milliárd dollárt ér egy kínai autógyár

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

20–25 százalékkal is drágulhat a hús

20–25 százalékkal is drágulhat a hús