szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA azt szeretné, ha 2035-ben már szolgálatba állnának az utasokat szállító elektromos repülőgépek.

Az elmúlt években egyre több helyről lehetett hallani arról, hogy zajlik az elektromos repülőgépek fejlesztése. Az AirBus a tervek szerint 2035-ben már utasokat is szállítana velük, a magniX gépe pedig 2020 nyarán egy szép rekordot állított fel.

Mindennek kifejezetten örülhetünk, a légi közlekedés ugyanis jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelő. Ha sikerülne kizöldíteni az iparágat, az komoly hatással lehetne a globális felmelegedés elleni küzdelemre is.

Ehhez járulhat hozzá a jövőben a NASA. Az amerikai űrügynökség már eddig is dolgozott elektromos repülőgépeken – ennek eredménye például a lenti képen is látható X-57 Maxwell kísérleti modell –, most pedig bejelentette, hogy a jövőben aktívan segíteni fogja az iparágat az ilyen légi járművek kifejlesztésében. Ennek értelmében a tervezésből és a modellezésből is kivenné a részét a szervezet.

©

Mindezek mellett arra is lehetőséget biztosít a szervezet, hogy a már meglévő technológiákból földi és légi bemutatót tartsanak a fejlesztők. Erre az érintettek április 20-ig jelentkezhetnek.

A NASA elképzelése, hogy 2035-ben már felszállhatnak az Electrified Aircraft Propulsion (EPA) rendszerrel ellátott elektromos repülőgépek. Ezek azok a légcsavaros légi járművek, amelyek hajtóművét elektromotorok mozgatják.

Eközben egy másik vonalon is folynak a fejlesztések, hogy a légi közlekedés kizöldüljön. A Boeing nemrég bejelentette, 2030-ra minden egyes gépét olyan üzemanyaggal reptetné, ami növényi olajból, állati zsírból és agrárhulladékból származna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is