szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénz szül pénzt – tartja a mondás, és egy új kutatás szerint valóban igaz, hogy valójában az válik még gazdagabbá, aki már eredetleg is igen tehetős volt.

A mindennapi tapasztalatok is azt sugallják, hogy a vagyoni szakadék a legtöbb országban egyre nagyobb, és ehhez a koronavírus-járvány is hozzájárul. A tapasztalatokon túl azonban kevés a gazdagságra vonatkozó releváns adat, ezért is érdekes egy új kutatási eredmény, amelyet egy norvég törvény segített. A ZME Science beszámolója szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és más intézmények közgazdászai 12 év norvég adóügyi nyilvántartását elemezhették, miután egy ottani törvény értelmében a vagyonbevallás kiadható harmadik félnek a hibák elkerülése érdekében. Az adatokat így bizonyos feltételek mellett nyilvánosságra hozzák, ezért is elemezhették a szakemberek a 2004. és 2015. közötti bevallásokat. Kiderült, hogy a vagyonosok tovább gazdagodtak, méghozzá azért, mert magasabb megtérülést tudtak elérni a befektetéseikben.

Norvégia a világ egyik leggazdagabb országa, a lakosainak nagy része elég jómódban él. Azonban mégis a leggazdagabbak voltak azok, akik az évek során még tehetősebbekké váltak. Ezt egy példával illusztrálták a szakemberek. Ha a vagyoni helyzetét tekintve az alsó egynegyedbe tartozó befektetett volna 2004-ben egy dollárt, akkor 2015-ig átlagosan másfél dollárra tett volna szert (50 százalékos megtérülés). Azonban az, aki a leggazdagabbak 0,1 százalékába sorolható, 2,4 dollárra tett volna szert, ami 140 százalékos megtérülést jelent. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a vagyoni skála tetején lévő emberek nem is nagyon tudnak onnan lecsúszni, más szavakkal: nehéz eljutni a csúcsra, ha valaki már eleve nincsen ott.

De visszatérve a befektetésekre: vajon mi indokolja az eltérést? Azt hihetnénk, hogy a gazdagabbak jobban megengedhetik maguknak a kockázatot, de ez nem egészen így van. A szakemberek szerint a tehetősek egyedi befektetési lehetőségeket találnak, megengedhetnek maguknak vagyonkezelőket is. A pénzügyi oktatás, az információk, no meg persze a kapcsolatok is igen fontosak, és éppen ezek azok a tényezők, amelyek könnyen elérhetők a magas státusból.

©

Arra is fény derült, hogy bár a gazdag emberek gyerekei is igen tehetősek maradnak, általában nem forgatják olyan jól a pénzüket, mint a szüleik. A gazdagság örökölhető, a készség és a tehetség kevésbé – már amikor ezek állnak a gazdagság hátterében.

Norvégia nem csupán gazdag ország, hanem különleges adózási rendszere is van. 0,85 százalékos nettó vagyonadót vetnek ki a 170 ezer dollár feletti globális vagyonra (az adózó tulajdonában lévő valamennyi eszközre, függetlenül attól, hogy azok helyileg hol vannak). A ZME Science példát is említ: ha mondjuk Jeff Bezos norvég volna, akkor nagyjából 1,5 milliárd dollár adót kellene fizetnie évente. Bár sok országban óriási a tiltakozás a vagyonadó ellen, nem árt tudni, hogy a norvég gazdagok ennek ellenére tovább gazdagodtak.

Korlátai ellenére a tanulmány (amely egyébként az Econometrica online folyóiratban is megjelent) összhangban áll egyéb kutatásokkal. S bár ez utóbbiak száma csekély, de azt mutatják, hogy valahányszor gazdagság jön létre, annak túlnyomó része egy százalék zsebébe áramlik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

A szépségiparba is betör a kormányközeli felcsúti család

A szépségiparba is betör a kormányközeli felcsúti család