szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Biztosra ment a NASA akkor, amikor a processzort építette a Perseverance Mars-járóba, és egy olyan technológiát választott, amiben kellő mértékben meg lehet bízni.

Lassan két hete annak, hogy a NASA Mars-járója, a Perseverance sikerrel landolt a vörös bolygó felszínén. Az egység amellett, hogy rengeteg fényképet küldött haza, szinte azonnal munkához is látott annak érdekében, hogy az ősi élet nyomaira bukkanjon.

Bár a legtöbben valószínűleg azt gondolják, hogy a működéshez és a vizsgálatokhoz a legmodernebb számítógépet kapta meg a készülék, a valóság ennél nem állhatna messzebb. A helyzet ugyanis az, hogy a fedélzeten lévő processzor a NASA tájékoztatása szerint mindössze 200 MHz-es, ami jóval elmarad a mai okostelefonokban használt több GHz-es egységektől. Hogy miért ennyire "gyenge" a Perseverance processzora, arról a NASA egyik vezető mérnöke mesélt nekünk még a landolás napján.

Történelmi videó: így nézett ki a Perseverance landolása a Marson

A Perseverance több mint 30 GB adatot és mintegy 23 ezer felvételt küldött haza a marsi landolásról. Ezeket mutatta be a NASA hétfő este.

Nemrég kiderült, a processzornak nem a teljesítménye az egyetlen érdekessége. A NewScientist alapján az Übergizmo arról ír, hogy ez az egység tulajdonképpen ugyanaz, mint amit az Apple is használt még 1998-ban az iMac G3 néven ismert számítógépében.

©

Az Apple még az Intel előtti időkben a PowerPC néven ismert chip-sorozatot tette a készülékeibe, amit az Apple, a Motorola és az IBM közösen fejlesztett ki.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a NASA egy 23 éves technológiát küldött a Mars felszínére, hogy a Perseverance működjön. A dolog érkessége, hogy a szervezet szerint a mostani Mars-járó ugyanazt a processzort kapta meg, amit a Curiosity is, vagyis a chip kellően megbízható ahhoz, hogy ezt használják a vörös bolygón.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást

Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást

Teknősbéka talált fejen egy idős nőt Floridában

Teknősbéka talált fejen egy idős nőt Floridában

Tóta W.: Az új miniszterelnök

Tóta W.: Az új miniszterelnök