szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IBM legfrissebb jelentése szerint a kiberbűnözők új célpontokat találtak maguknak 2020-ban: azokat az intézményeket és vállalatokat támadják, amelyek a koronavírus elleni küzdelemben is szerepet vállaltak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szomorú új jelenségre világít rá a napokban kiadott biztonsági jelentésében az IBM: az informatikai cég szerint 2020-ban, vagyis a koronavírus-járvány első éve alatt dupla annyi támadást követtek el kiberbűnözők az egészségügyi és az energetikai vállalatok ellen, mint korábban. A jelentés kiemeli, hogy a hackerek elsősorban azokat az intézményeket támadták, amelyek a járvány legkeményebb hónapjaiban sem állhattak le, de azokat sem kímélték, amelyek maguk is szerepet vállaltak a vírus elleni küzdelemben.

A beszámoló szerint 2020-ban a zsarolóvírust alkalmazó támadásokból is sokkal több volt, mint az azt megelőző években. A hackerek pedig szinte minden esetben ugyanolyan forgatókönyv szerint jártak el: általában titkosították vagy kiszivárogtatták a féltve őrzött adatokat. A támadások 22 százalékáért a Sodinokibi nevű csoport a felelős,

ők a becslések szerint legalább 21 TB adatot loptak el áldozataiktól, a kritikus információk értékesítésével pedig mintegy 123 millió dollárt kerestek.

A világjárvány első évében a Linux-szal kompatibilis malware-ek fejlesztése és terjesztése is felgyorsult. A bűnözők emellett gyakorta hamisították meg ismert márkák online eszközeit (például üzenetküldőket, videochathez alkalmas programokat, fájlmegosztókat), hogy ezáltal is a célpont közelébe juthassanak.

Az IBM azt javasolja, hogy a sok adattal dolgozó vállalatok titkosítsák a szervereiken őrzött információkat, mert ezzel is nagyban csökkenthető a károkozás esélye.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada