szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína már az idei évben több mint 10 százalékkal, 25,43 milliárd dollárra növeli az alap kutatásokra szánt forrását, 10 éves távlatban pedig új stratégiát dolgoz ki a technológiák fejlesztésére.

Kínai technológiai iparát egyszerre sújtják az amerikai szankciók – elég csak a Huawei kapcsán meghozott döntések eredményére gondolni –, valamint a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság. A távol-keleti rezsim azonban már arra készül, hogy visszavágjon a Nyugatnak.

A The Wall Street Journal beszmolója szerint az országos pártkongresszuson egy, a technológiával kapcsolatos ötéves tervet fogadtak el a politikusok, amely szerintük a nemzetbiztonsági érdeket, valamint az általános fejlődést szolgálja. Ennek érdekében többek között fejlesztik az oktatást, valamint ösztönzik a mesterséges intelligenciával, a biotechnológiával és a kvantumszámítógépekkel kapcsolatos fejlesztéseket.

1,5 millió forintért adják majd az első asztali kvantumszámítógépet

Kínai kutatók, köztük Pan Csien-vej híres kvantumfizikus bejelentették, hogy jelentős áttöréshez érkeztek a kvantum-számítástechnika területén, elérve az úgynevezett kvantumfölényt. A kutatócsoport létrehozott egy kvantumszámítógép-prototípust (Csiucsang), amely maximum 76 foton észlelésére volt képes.

A kínai kormány emellett 2021-ben 10,6 százalékkal növeli az alapkutatásokkal kapcsolatos kiadásokat – ezek azok a kutatások, amelyek közül egy-egy áttörést jelentő technológia kerülhet ki –, valamint egy új kutatási stratégiát határoz meg a következő 10 évre. A tavalyi évben 23 milliárd dollárt költöttek erre, így az idei évben 25,43 milliárd dollár lehet az erre szánt összeg.

Mindezt valóban érdemes komolyan venniük a nyugati országoknak, Kínában ugyanis nemcsak az 5G-hálózat, de a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kutatás is meghatározó.

Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

Komoly áttörést sikerült elérniük az amerikai kutatóknak a mélytanuló algoritmusok fejlesztésénél: olyan programot építettek, ami alig 15 perc alatt végez egy olyan feladattal, ami máskor évekbe telne.

A lap szerint ugyanakkor a mostani irány kijelölése az amerikai szankcióknak, valamint annak is köszönhető, hogy a Biden-adminisztráció a korábbinál több pénzt akar költeni az 5G-hálózat kiépítésére, valamint a mesterséges intelligencia fejlesztésére. Emiatt ha Kína nem lép, akkor az előnye gyorsan elolvadhat, és lemaradhat az említett technológiák terén. Arról nem is beszélve, hogy Joe Biden még több technológiát vonna meg a távol-keleti országtól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA