szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelek szerint hiába vár enyhülést Kína az új amerikai elnöktől, a Biden-adminisztráció sem kíván enyhíteni az amerikai technológiákat érintő exportkorlátozáson.

Az elmúlt két év komoly változásokat hozott az Egyesült Államok és Kína gazdasági kapcsolataiban. Azzal, hogy a Huawei tiltólistára került, fontos amerikai technológiáktól fosztotta meg az Egyesült Államok a távol-keleti országot. Sőt, nemrég egy másik mobilgyártó, a Xiaomi ellen is fellépett már az USA, mondván, hogy a cég mögött a kínai hadsereg állhat. Emiatt az amerikai befektetőknek november végig ki kell venniük a pénzüket a cégből.

A kínai kormány az amerikai elnökválasztás után abban bízik, hogy Joe Biden elnöksége alatt új szelek fújnak majd az Egyesült Államokban. Csakhogy a jelek szerint az új elnök sem szándékozik enyhíteni a szankciókon – sőt.

Jobb kapcsolatot remél a Huawei első embere az új amerikai kormánnyal

Zsen Cseng-fej több mint egy év hallgatást tört meg nyilatkozatával. A Huawei-vezér kijelentette: az iPhone 12-nél nincs jobb telefon a világon.

A Reuters egy magasrangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról ír, hogy a Biden-adminisztráció az amerikai szövetségesekkel közösen "bizonyos érzékeny technológiákkal kapcsolatban" újabb exportkorlátozások bevezetését tervezi. A cél, hogy a kínai hadsereg ne juthasson olyan technológiákhoz, amelyek elősegítgetik a fejlődését. Mindez azelőtt derült ki, hogy a Joe Biden és Hszi Csin-ping között megtörtént volna az első hivatalos telefonos egyeztetés.

Hogy ez pontosan milyen lépéseket jelenthet az amerikai részről, egyelőre nem tudni. Az viszont biztos, hogy a közeljövőben sem számíthatunk az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági konfliktus enyhülésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!