szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Monroe városában helyeztek üzembe egy robotot, amely a vásárlókhoz viszi a csokikat és cukorkákat.

A hipermarketekben nem véletlenül pakolják a csokikat és cukorkákat a pénztárak közelébe. A cél az, hogy a vásárló még a fizetés előtt ösztönzést kapjon még egy utolsó vásárlásra. A jövőben a vásárlóknak még nehezebb lesz ellenállniuk az ilyen fajta vásárlásnak – feltéve, hogy elterjed a Mars Wrigley édességgyártó és a Savioke techcég által közösen fejlesztett robot.

A Smiley nevű eszköz tulajdonképpen egy guruló csokispolc. Az édességekkel megpakolt készülék az üzletet járja, hogy a vásárlók úgy tudják megpakolni a cukorkákkal és csokoládékkal a kosarukat, hogy nem mennek el az ezeket kínáló polcokhoz. 

Az eszköz érzékeli, ha valaki a közelében van, és azt is, ha épp le akar emelni róla egy terméket. Ekkor megáll, hogy ezt az illető ez meg is tehesse. A robotot egyelőre csak tesztelik, de az első már szolgálatba állt a New York állambeli Monroe városának egyik üzletében, a ShopRite-ban – számolt be róla a Gizmodo.

A robot teljesen önjáró, így nincs szükség külön emberi beavatkozásra a működtetéséhez. A haszna viszont kettős: nemcsak édességet kínál eladásra, de információkat is gyűjt arról, a vásárlók miként mozognak a boltban.

A Savokie egyébként már több, hasonló egységet is készített. Ezek általában kórházakban, szállodákban segítik az ott dolgozók munkáját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!