szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Apró fényforrásokkal operáló új képernyőtechnológia és napelemmel töltődő távirányító. Ezeket kínálja a Samsung új, csúcskategóriás televíziója. Kipróbáltuk.

Egy tévékészülék képminőségét messze nemcsak a felbontás határozza meg, hanem többek között az is, hogy a hatalmas felületen szétszórt pixelmennyiség milyen módon működik. Vagyis, hogy a 8,3 millió, vagy akár 33,2 millió apró képpontot milyen formában kezeli a mögöttes technika.

Régen azért szerettük a plazmatévéket, mert azok minden egyes pixele saját maga bocsátott ki fényt, és ezt a fényerőt képpont szinten szabályozta az elektronika. Nem úgy, mint az LCD készülékek, melyek pixelei maguk nem világítanak, hanem egy oldalról vagy hátulról érkező szétszórt fényt engednek át, vagy éppen nem engednek át.

A plazmák rég kihaltak, helyükre jöttek az ugyancsak képpont-szinten vezérelt OLED tévék, az LCD-k viszont mind a mai napig velünk vannak. A Samsung megpróbálja tökélyre fejleszteni a LED-es háttérvilágítású LCD-ket, és hogy megnézzük, mennyire jártak sikerrel, a gyártó egyik legfrissebb ilyen modelljét, a Neo QLED sorozatú 4K-s 55QN85A-t teszteltük.

A korona című Netflix sorozat 4K HDR minőségben
©

Külsőségek

Az esetünkben 55 colos, de amúgy 65, 75 és 85 colos képátlójú változatban is gyártott tévé kinézete abszolút nincs túlbonyolítva, és ez jól is van így. A lényeg, hogy a kávák mindenhol egyenletesen vékonyak, körülbelül 1 centiméteresek, a talp pedig középen található, ami kisebb bútorok esetében praktikusabb a széleken elhelyezett lábaknál.

A szélső részeken alig több mint 1 centiméter vastag készülék a legvastagabb pontján 2,7 centiméter vastag. Vagyis vékonyabb a korábbi LED-es LCD-knél, de vastagabb a kis túlzással papírvékony OLED-eknél. Az új termékcsalád legkisebb modelljeként akár egyedül is elvégezhető az összeszerelés és a beüzemelés, eggyel nagyobb méretben viszont már egyértelműen kétemberes feladatról lesz szó.

A minőség általánosan kiválónak mondható
©

Hátul négy HDMI- és két USB-portot találunk, melyek oldalra néznek, így nem nehezítik meg a falra felszerelést. Mellettük egy optikai hangkimenet, az antennabemenetek, valamint egy Ethernet-aljzat található. A wifi (ac) és Bluetooth 5.2 támogatásért jár a piros pont, azért viszont már nem igazán, hogy a HDMI-aljzatokból csak egyetlen példány, a négyes jelzésű tudja a legújabb 2.1-es szabványt. Utóbbi elsősorban akkor jön jól, ha újgenerációs konzolunk van, és 4K felbontás mellett 120 fps sebességgel játszanánk.

A minimalista külsejű távirányító érdekessége a hátoldalán lévő 6,7x2 centiméteres napelem. Ha mindig lefelé fordítjuk az integrált akkumulátoros egységet, amikor éppen nem használjuk, akkor sosem kell használnunk az alján lévő USB-C töltési lehetőséget. Ez egyrészt kényelmes, másrészt környezettudatos megoldás, arról nem is beszélve, hogy a távirányító negyedrészt újrahasznosított műanyagból készül. A Földet természetesen nem ez fogja megmenteni, de egy apró adalékként ez is jó.

Jó eséllyel sohasem kell tölteni
©

Hogyan működik?

LCD, vagyis folyadékkristályos tévéről lévén szó, háttérvilágításra mindenképpen szükség van. Erre ugyebár már régóta LED-eket használ az iparág, mostanában pedig egyre kisebb ilyen fényforrásokat kezdenek alkalmazni. Ilyen úgynevezett Mini LED-es televíziót 2019-ben először a TCL készített, most pedig már az LG-nek és a Samsungnak is van hasonlója.

A háttérfényt a korábbi LED-eknél negyvenszer kisebb miniatűr LED-ek szolgáltatják, melynek előnye, hogy egyrészt vékonyabb lehet a tévé, másrészt pedig precízebben lehet játszani a fényerő elosztásával. De még mindig messze vagyunk az OLED pixelszintű technikájától. A Samsung nem árulja el, hogy pontosan hány LED-et használ, illetve hogy ezeket hányas csoportokban vezérli, mindenesetre több ezer fényforrásról, illetve több száz zónáról lehet szó.

Nem túl vastag, nem túl vékony
©

Ennek köszönhetően javult a kontraszt, a feketék sötétebbek mint korábban, a local dimming manuálisan három fokozatban szabályozható, de továbbra sem tartunk az OLED szintjén. A fekete nagyon sötét, de még mindig nem tökéletesen fekete, és a sötét háttéren megjelenített világos objektumok (például éjszakai Hold, feliratok stb.) körül minimálisan, de látható egyfajta oda nem való fény. Félreértés ne essék, a képminőség egészen kiváló, de ha már ennyi pénzt szánunk tévévásárlásra, az OLED egyszerűen jobbat tud.

Betekintési szög tekintetében is veri az OLED a Samsung 10 bites VA-paneljét, fényerőben viszont fordított a helyzet, így a Mini LED-es LCD jobb választás lehet akkor, ha nem sötétített szobában tévézünk, házi mozizunk. Ezenkívül pedig a képpontbeégés veszélye sem fenyeget, még akkor sem, ha a panel Ambient-módban valamilyen látványos háttérképet jelenít meg hosszú órákon át.

Amazon Prime Video
©

A nagy dinamikatartományú HDR tartalmak remekül mutatnak, viszont a népszerű streamingszolgáltatók által mostanában egyre jobban támogatott Dolby Visionről le kell mondanunk. Technikailag semmi akadálya nem lenne a DV megjelenítésnek, egyszerűen csak arról van szó, hogy a Samsung nem vásárolja meg a használatához szükséges licencet.

A mozgásvezérlés kiválóan sikerült, a 120 Hz-es panel remekül végzi a dolgát, a mesterségesintelligencia-alapú felskálázásnak köszönhetően a Full HD tartalmak a megszokottnál szebbnek látszódnak a 4K képernyőn. Akinek esetleg kevés a 4K, az 65-85 colos méretben 8K felbontású Neo QLED tévéket is találhat a kínálatban.

A 60 W-os hangrendszer a lehetőségekhez képest szépen szól, de persze egy ilyen komoly tévéhez már illik valamilyen külső hangrendszert csatlakoztatni. A tévé képes automatikusan felhangosítani az esetlegesen túl halk beszélgetéseket, illetve a külső zajok felerősödése esetén a hangerőt is meg tudja magától emelni.

Netflix
©
Apple TV
©

Szoftver, használhatóság

A Linux alapokon nyugvó Tizen operációs rendszer tavaly debütált hatodik kiadásán nehéz fogást találni, a felhasználói felület könnyen áttekinthető, egyszerűen kezelhető és jól is mutat. Ezenkívül a sebessége is korrekt, homokórázással nem találkozunk.

A Bixby digitális asszisztensnek köszönhetően akár hangutasítással is bekapcsolható a tévé, és semmi akadálya annak, hogy hangparanccsal kérjünk időjárás-jelentést, vagy akár egy remek viccet. Természetesen mindezt angolul, vagy a szélesebb körben beszélt nyelvek valamelyikén tehetjük meg, csakúgy, mint az Amazon Alexa és a Google Asszisztens esetében.

Nincs túlbonyolítva a menü
©

A távirányítón nincsenek hagyományos számgombok, de persze akár csatornát is válthatunk egyszerű hangutasítással. Dedikált gombot kapott a Netflix, az Amazon Prime Video és a webböngésző, ezenkívül pedig többek közt a YouTube és az Apple TV+ is kényelmesen használható a tévén. Az alkalmazásbolt kínálatában mintegy 2–300 tartalom érhető el, a kínálat folyamatosan bővül, és amint Magyarországon is hivatalosan elindul a Disney+, akkor annak applikációjára sem kell majd várnunk.

A kép a képben funkció mellett osztott képernyős üzemmódot is kapunk, nincs akadálya annak, hogy átméretezhető ablakokban egymás mellett nézzünk például egy tévéadást és egy YouTube videót. Videóhívásokhoz az okostelefonunk kamerája vagy egy külsőleg csatlakoztatott webkamera használható, és a Samsung-fiókunkon keresztül a számítógépünk képe is egyszerűen áttehető a tévére.

A játékosok sincsenek elhanyagolva, a már említett 4K/120 fps támogatás mellett rövid válaszidőt kapunk, valamint lehetőséget arra, hogy 16:9 helyett 21:9-es vagy akár 32:9-es szuper szélesvásznú megjelenítést használjunk.

Webböngésző
©

Konklúzió, árak

+ : szemrevaló formaterv, remek képminőség, hatalmas fényerő, kiforrott okostévé platform, ötletes távirányító, egyszerű kezelhetőség.

: a fekete nem mindig tökéletesen fekete, nincs Dolby Vision, a betekintési szögek lehetnének picit nagyobbak, magas ár.

A Samsung kiváló OLED kijelzőit márkától függetlenül megannyi okostelefonban nagy megelégedéssel használjuk, azonban riválisaival ellentétben a televíziós OLED-piacról 2015-ben kifarolt a vállalat. A most debütált Neo QLED termékcsalád az LCD technológia csúcsra járatása, ami egészen addig kiválónak mondható képminőséget hoz, amíg nem vetjük össze egy OLED tévével. És ehhez képest sajnos olcsónak sem mondható.

A sorozat legolcsóbb, legkisebb modellje a hozzánk érkezett 55QN85A, melynek 630 ezer forintos ára akkor is magas, ha tudjuk, hogy az első körben rendelők egy 150 ezer forintos hangprojektort kapnak ajándékba. Az LG BX és CX sorozatú hasonló méretű OLED tévéi már bőven 400 ezer forint alatt kifoghatók, és a Panasonics OLED kínálatában is érdemes körbe nézni ebben a kategóriában. 600 ezer forint magasságában egyéként már 65 colos LG és Sony OLED tévék is elérhetők.

8K fronton 1,55 millió forinton nyit a 65 colos Samsung Neo QLED, a jéghegy csúcsa pedig a 4 millió forintos 85 colos behemót.

A tévépiac izgalmas időszakot él meg mostanában. Hamarosan érkeznek a 200 ezer forintért már korrekt 65 colos 4K tévéket kínáló Hisense minden korábbinál olcsóbbnak ígérkező OLED modelljei, az LG pedig nemcsak OLED-ben gondolkodik, hanem a Samsungéhoz hasonló Mini LED-es termékeket is piacra dob QNED néven.

A Samsung OLED-re adott igazi válasza a Micro LED lehet, erre a 76–110 colos méretben támadó új tévégenerációra azonban néhány hónapot még várnunk kell. És biztosak lehetünk benne, hogy ezek az abszolút csúcskategóriás tévék még a Neo QLED-eknél is többe fognak kerülni.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!