szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New Horizons űrszonda hétvégén 50 csillagászati egységre került a Földtől, ezt az alkalmat pedig egy történelmi fényképpel ünnepelte meg a NASA.

Egy csillagászati egység a Nap és a Föld közötti átlagos távolságot jelenti – nagyjából 150 millió kilométert –, a mostani megközelítés azt jelenti, hogy az űrszonda 7,5 milliárd kilométerre járt tőlünk. Az alkalmat munkával ünnepelte a NASA. Egy olyan feladattal bízta meg a szerkezetet, amire eddig még soha nem volt példa a Naprendszer szélén: lefényképezték a Voyager–1 űrszondát.

©

Egész pontosan csak a helyét, mert az olyan messzire van tőle, hogy nem lehet látni. Ugyanakkor a NASA szerint olyan még soha nem fordult elő, hogy egy Kuiper-övben tartózkodó űrszondával egy másik, még messzebb lévő űrszondát fotózzanak le. A Voyager–1 mára olyan messzire került a Földtől, hogy kijutott a csillagközi térbe. Ez a gyakorlatban 152,5 csillagászati egységet jelent, ami 22,8 milliárd kilométernek felel meg.

©

A New Horizons űrszondát 2006. január 19-én indították útnak. A szerkezet olyan messzire jutott, hogy mostanra már 7 órába telik, mire eljut hozzá egy utasítás, és további hét órába, mire megérkezik a válasza.

Az egység 2007-ben repült el a Jupiter, 2015-ben pedig a Plutó mellett, amiről lenyűgöző felvételt készített. 2019-ben egy furcsa, hóember alakú aszteroidát is megörökített a Naprendszer szélén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!