szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korábbi értesülésekkel ellentétben mégsem szívta fel a Pfizer-vakcinát tartalmazó fiola teljes tartalmát a fecskendőbe az az ápolónő, aki egy 23 éves orvostanhallgatónak adagolta túl a szérumot.

Mégsem adagolhatták annyira túl annak a 23 éves egyetemistának a koronavírus elleni Pfizer-oltást, mint amennyire arról először hallani lehetett.

Még hétfőn röppent fel a hír, hogy egy olasz orvostanhallgatót tévedésből hat adagnyi vakcinával oltottak be. A nőt biztonsági okokból megfigyelés alá helyezték, de szerencsére eddig úgy tűnik, a szokásos mellékhatásokon kívül más probléma nem lépett fel nála. De a jelek szerint van még egy jó hír is: úgy tűnik, mégsem hat adag vakcinával oltották be.

Az olasz Corriere Della Sera arról ír, hogy a 0,45 milliliteres üvegben, amelyben a hat dózisra elegendő oltóanyag van, maradt némi vakcina, így a jelek szerint mégsem hat, csupán négy adagot fecskendeztek az orvostanhallgatóba.

[Az oroszok szerint olyan hatékony a Szputnyik V, hogy egyet is elég lenne beadni belőle]

A kórház szerint mindez nagyon fontos apróság, korábban ugyanis már előfordult, hogy négy adagot adtak be egyszerre egy embernek, míg hat adagra eddig nem volt példa. A négyadagos injekciónál viszont nem adódott semmilyen probléma, úgy tűnik, ilyen mértékű túladagolást képes tolerálni a szervezet.

Eközben megszólalt a nővér is, aki beadta a négy adagnyi védőoltást. Mint mondta, felszívta a fecskendőbe az üvegben lévő mennyiséget, majd beadta, de csak azután vette észre, hogy a szérumot még nem hígították fel, mert ott vannak az üres fecskendők is. A hatóanyagot a hivatalos eljárás szerint sóoldattal kell felhígítani beadás előtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!