szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harmadikként újabb, nem Google-alkalmazás léphette át az ötmilliárdos letöltési számot az androidos alkalmazás-áruházában: a Facebook Messenger.

Lassan szinte természetesnek tűnik, ha egy androidos alkalmazás átlépi az egymilliárdos letöltést (van is bőven belőlük a Google Play áruházban), hiszen rengeteg okostelefont hajtja ez a rendszer. Az ötmilliárdos letöltési szám azonban még igencsak ritka, és elsősorban a Google saját, előretelepített alkalmazásai érintettek benne, köztük például a YouTube, a Gmail vagy a Google Maps.

A tizenegy „ötmilliárdos” letöltés közül eddig csak kettő volt nem google-os alkalmazás, igaz, ugyanaz a nagyvállalat áll mögötte: a Facebook. A Facebook app 2019-ben, míg a WhatsApp tavaly érte el ezt a sikert. A harmadikként e klubhoz csatlakozott alkalmazás gazdája is a Facebook maradt, ugyanis az androidos Facebook Messenger lépte át az említett letöltési küszöböt. Kis érdekesség, hogy ez pont öt évvel azután történik, hogy a Facebook abszolválta az egymilliárdos számot, ismét csak elsőként a Google után. Bár a telepítések ilyen nagy száma minden bizonnyal a Facebook növekvő népszerűségének tudható be, azért annak is köszönhető, hogy a platform megállapodást kötött számos okostelefon-gyártóval alkalmazásai előre telepítésére.

Sok a vita manapság a Facebookot illetően, azonban – jegyzi meg az Android Police – ez a letöltésszám is mutatja, hogy milyen nagymértékben támaszkodnak a felhasználók a Facebookra a kommunikáció során. Maga a vállalat is azon dolgozik, hogy tovább növelje csevegőbirodalmát, és egy olyan platformokon átívelő háttérrendszert épít, amely végül lehetővé teszi üzenetküldő alkalmazásainak együttműködését. Persze még mindig rengeteg a tennivaló, főleg a magánszféra védelme területén. A Messengernél nincs például végpontok közötti titkosítás, és ez egy ideig eltarthat még, mire ez megváltozik. Mindenesetre e mostani szám emlékeztet arra, hogy igen hosszú utat kell még megtenniük az olyan alkalmazásoknak, mint a Signal és a Telegram, hogy akárcsak megközelítsék a Messenger (és persze a WhatsApp) népszerűségét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!