Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Mi másról, mint a biztonságról szól szinte minden új megoldás és már csőben lévő fejlesztés, amelyről jelenleg hallani lehet a bankkártyákkal kapcsolatban.

Ugyanúgy az ujjunk kell majd, de a “négy csillag” bebillentyűzése hamarosan elhagyható lesz. Ezt ígérik az ujjlenyomat-felismerési technológiával felszerelt bankkártyák. A technológia olyannyira nem új, hogy már 2017 óta tesztelik, többek között Európában is. A téma most azért aktuális, mert tavasszal derült ki, hogy a Samsung és a Mastercard összefogva dolgozik a megvalósításán, elterjesztésén. Az elektronikai cég még idén bevezetné saját piacán, Dél-Koreában az egyébként sem túl bonyolult kártyás fizetést még egy mozzanattal leegyszerűsítő megoldást.

Egyszerűsítés helyett néhány szakértő inkább bonyolítaná a dolgokat. Szerintük az egyre kifinomultabb módszerekkel dolgozó csalók ellen az jelenthet hatásosabb védelmet, ha kombináljuk a különféle biztonsági megoldásokat. Azaz például egy ujjlenyomat-olvasós kártya használata során igenis kérjen PIN-kódot is a terminál.

Nem konkrétan a műanyagdarabhoz, de annak használatához köthető az a kártyakezelési újdonság, amely néhány banknál már Magyarországon is elérhető. Lényege, hogy a kártyát nemcsak letiltani lehet (és újat csináltatni, pénzért), hanem (ingyenesen) felfüggeszteni is. A K&H példája szerint például akkor, ha a fodrásznál vagy egy étteremben felejti valaki a kártyáját, és amíg érte megy, például másnap, addig szeretne biztos lenni benne, hogy senki nem fogja tudni használni.

©

Kérdésként merülhet fel, hogy hová lett a bankok korábbi, jogos érvelése, miszerint ha a tulajdonos kezéből egy pillanatra is kikerül a kártya, akkor tiltatni kell, hiszen más akkor is fizethet vele például online vásárlásnál, ha csak a szabad szemmel leolvasható információkat – név, kártya száma, lejárati idő, CVV/CVC-kód – használja. Erre a választ a fokozódó biztonsági szint jelentheti: ezek az adatok egyre kevesebb alkalommal elegek a kártya használatához, ma már szinte minden vásárlás során szükség van valamilyen mobilos megerősítésre is.

Az online fizetés terén hozhat újdonságot, ha a már említett CVV/CVC-kód nem lesz állandó. Ez az a háromjegyű számsor, amely a kártya hátoldalára van nyomtatva, és amit online vásárlások során szinte minden alkalommal be kell pötyögni a fizetős felületre. Ha a nem is szüntetné meg az online kártyás csalásokat, de jelentős részüket igencsak megnehezítené az Oberthur Technologies francia biztonsági cég Motion Code elnevezésű megoldása. A technológiával felszerelt kártyáknál a háromjegyű ellenőrző kód helyén egy kis kijelző van. Itt látható az említett kód, azonban meghatározott időközönként véletlenszerűen változik – így aztán aki ebben a pillanatban leolvassa, az néhány óra múlva már nem sokat ér vele.

A technológiát hosszú évek óta fejlesztik, a Deutsche Bank már próbálkozik is vele, de egyelőre nem terjedt el a világon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!