szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Űrügynökség szerint a Föld és a Vénusz összetételében nagyon hasonlít egymásra, mégis teljesen más lett a sorsuk. A kutatók a miértre keresnék a választ.

Az elmúlt szűk egy évben megélénkült az érdeklődés a Vénusz iránt. Tavaly augusztusban az orosz űrügynökség vette célba a bolygót – sőt, kijelentették, hogy a Vénusz egy orosz planéta –, különleges dolgot fedeztek fel a tudósok a légkörében, a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) közös műholdja, a Solar Orbitert pedig adatokat küldött róla a Földre.

A dolog itt még nem csengett le, a NASA ugyanis nemrég bejelentette, hogy két küldetést is indít a Vénusz felé, most pedig az ESA közölte, hogy ők is a bolygóhoz készülnek. A tervek szerint az EnVision nevű orbitert küldenék el a Naprendszer második bolygójához, hogy tanulmányozza a felszínétől a légköréig, hogy a tudósok kideríthessék, miért alakult a Föld és a Vénusz sorsa ennyire másképp.

A tervek szerint a műholdat a következő évtized elején, 2031-ben, 2032-ben vagy 2033-ban indítják majd útnak. A kutatók az EnVisionnal szeretnének választ kapni arra, hogy miért vált mérgezővé a Vénusz légköre, a bolygó továbbra is aktív-e geológiai szempontból, illetve kiolvasható-e belőle a Föld sorsa, ha az üvegházhatás katasztrofálissá válna.

A műholdon lesz majd egy, a NASA által fejlesztett radar, amely a felszínt fogja feltérképezni, a spektrométer a légkört, míg egy másik eszköz a felszín alatti talajmozgást fogja vizsgálni.

Az indítást követően az EnVision útja 15 hónapon át tart majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!