szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre többen használják szerte a világon a Microsoft videókonferencia-szolgáltatását. Hamarosan a mostaninál jóval nagyobb biztonságban érezhetik majd a csevegéseiket.

Egyre többen és egyre többet használják a Microsoft videokonferencia-rendszerét, a vállalat pedig új funkciók folyamatos bevezetésével még többeket nyerne meg a szolgáltatásnak. A számos új funkció ellenére egyvalami fájón hiányzott belőle, méghozzá az a lehetőség, hogy a felhasználók teljes biztonságban érezhessék beszélgetéseiket. Mondjuk úgy, mint a WhatsApposok, ez a szolgáltatás ugyanis végponttól végpontig tartó titkosítást kínál. A Microsoft már márciusban bejelentette, hogy tervezi ezt a funkciót hozzáadni videokonferencia-szolgáltatásához, azonban eddig nem lehetett tudni, mikortól számíthatunk rá.

Megérkeztek a legújabb információk, amelyek értelmében a redmondiak július elején kezdik meg, és július közepéig be is fejezik a végponttól végpontig történő titkosítás (end-to-end encryption, E2EE) bevezetését a Teamsbe. Az ilyen titkosítás lényege, hogy már a keletkezésekor kódolják az információt (a felhasználók eszközein tárolt kriptográfiai kulcsokkal), ami csak a rendeltetési helyen lesz visszafejtve, anélkül, hogy a köztes csomópontok vissza tudnák fejteni. Még a Microsoft sem férhet hozzá. Mindez lehetővé teszi a felhasználók számára az érzékeny információk, például a jelszavak biztonságosabb továbbítását.

©

Az ügyfelek biztonsága érdekében a szervezetek IT-részlege teljes mértékben ellenőrizheti, hogy ki használhatja az E2EE-t. Új házirend kerül hozzá, és az egyik paramétere lehetővé teszi majd az engedélyezést. Alapértelmezés szerint ki lesz kapcsolva. Az E2EE engedélyezhető az egész szervezet számára vagy csak a felhasználók egy részének.

Az E2EE csak az olyan alapvető hívási funkciókat támogatja, mint az audió, a videó, a képernyő megosztása, a csevegés. Csak akkor működik, ha a hívó és a hívásfogadó is engedélyezte. A szolgáltatás – hívja fel a figyelmet az MSPowerUser – asztali és mobil klienseken érhető el, az interneten egyelőre nem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!