Itt van a műanyag, amelyik elkezdi magát lebontani, miután kidobják
Amerikai kutatóknak sikerült megoldaniuk, hogy már a műanyag gyártása során hozzáadjanak egy baktériumot. Az gondoskodik róla, hogy ha később a feleslegessé vált termék a földbe kerül, meginduljon a bomlási folyamat.
hvg.hu
Újfajta műanyagot hoztak létre a Kaliforniai Egyetem kutatói. Felfedezésük forradalmasíthatja az ipart, és csökkentheti a műanyaghulladék mennyiségét. A Nature Communications című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a technológia utat nyithat az iparban újrahasznosíthatatlan TPU, azaz a termoplasztikus poliuretán ártalmatlanításában.
A TPU egy szívós műanyag, amit általában a telefonok tokjaihoz, cipőkhöz és autók alkatrészeihez használnak. Tartóssága részben abból fakad, hogy ez a fajta műanyag annyira kemény, hogy jelenleg nem nagyon lehet újrahasznosítani. Ezen változtathat az amerikai kutatók kutatási eredménye – írja a BGR.
A kidolgozott megoldás lehetővé teszi, hogy a TPU önmagát emésztő műanyaggá váljon. A szakemberek egy műanyagevő baktérium, a Bacillus subtilis spóráit keverték hozzá az anyaghoz. Az így készült műanyag eszközöket éppen úgy lehet használni, mint az eddigieket, viszont ha eltörik a tárgy, akkor elindul a bomlási folyamat.
Nagyon nem mindegy hol, milyen körülmények között végzi a bioműanyag-szemét: az óceánban ugyanis a jelek szerint ugyanúgy nem bomlik le, mint a hagyományos műanyag.
A megoldás legnagyobb hátulütője, hogy a baktériumok nem tudják elviselni a műanyaggyártással járó magas hőmérsékletet. A kutatók ezért úgy módosították őket, hogy a 135 Celisus-fokos hőmérsékletnek is ellenálljanak. A tesztek során a spórák 95–100 százaléka élte túl a gyártási folyamatot.
A kísérletekben a bomlás akkor indult meg, amikor a törött műanyagot a földbe helyezték. Az ottani nedvesség és a tápanyagok hatására a baktériumok feléledtek, majd emészteni kezdték a TPU-t. A kutatók arra jutottak, hogy öt hónap leforgása alatt a teljes tömeg 1 százalékát kitevő baktériumok az anyag több mint 90 százalékát fogyasztották el.
A kutatók most arra kíváncsiak, a megoldásuk skálázható-e, és ha igen, akkor milyen módon változhat a gyártási költség.
Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.