Irán visszalőtt: Katari és iraki amerikai bázisokat ért támadás
Teherán kommunikációjából az olvasható ki, hogy szeretnék az ellenségeskedést ennyiben hagyni.
A magyar családi tulajdonban lévő BioTechUSA 5,5 milliárd forintból modernizált szadai üzemében jártunk, ahol az elsők között kóstolhattuk meg a cég ősszel forgalomba kerülő legújabb termékét, a nem mesterséges intelligencia által megkomponált ízű Crusht.
A BioTechUSA 32 ezer négyzetméteres szadai üzemébe invitáltak bennünket, ahol megnéztük, hogy hogyan készül a cég ősszel forgalomba kerülő legújabb csokoládés szelete.
A gyárbejáráson olasz gyártmányú keverő- és dán szeletformázó gépekkel találkoztunk, a hamarosan beüzemelendő csomagológépek Olaszországból érkeznek. A keverők 120 kilogramm alapanyagot tudnak feldolgozni, a hatalmas hűtőalagút 17 méter hosszú.
A magyar szürkeállomány által kifejlesztett új, többrétegű szeletek gyártására (multi layer) létrehozott üzemben évente 55 millió szelet készülhet, ily módon az üzem teljes kapacitása eléri a 75 millió szeletet.
A többrétegű szeletek gyártása folyékony és szilárd alapanyagok kimérésével indul, melyből a gyártósoron masszát kevernek, majd egy liftes rendszer segítségével ezt beadagolják a gyártósor formázó garatjába.
A massza úgynevezett formakeresztmetszeten halad át, így ennek megfelelő tetszőleges formájú szeletpászmák jönnek létre. Ebben a lépésben történik meg az esetleges töltelék, például a karamell beadagolása is.
A berendezés 15 sor masszacsíkot állít elő egyszerre, ezek átmennek az első hűtőberendezésen, melynek során állaguk megszilárdul, hőmérsékletük lecsökken. Miután lehűltek, ultrahangos vágóberendezés segítségével a pászmákat szelet méretűre vágják, ezt követi az első bevonatolás, mely után rögtön a szórás következik, majd a második hűtőalagút megszilárdítja a csokoládé bevonatot.
Ezt egy újabb csokoládé réteg felvitele követi, majd a szelet áthalad a harmadik hűtőalagúton is, ekkor az egész szelet megszilárdul. A kész szeleteket egy robotizált berendezés csomagolja, így a teljes folyamat az alapanyagbetöltéstől a bevonatozáson át egészen a csomagolásig automatizált, az üzemben mindössze 6–8 fős a kiszolgáló személyzet.
A szadai üzem fehérjeporok gyártásával foglalkozó részében a high-tech légrendszernek köszönhetően sehol sem száll a por. Mint megtudtuk, a kimérő részleg mérlegei közvetlenül rá vannak kötve a vállalatirányítási rendszerre, így folyamatosan monitorozhatók, és a mérlegek csak akkor engedélyezik befejezni a kimérési folyamatot, ha a por tömege grammra pontosan stimmel.
Az egyszerre 500–600 kilogramm fehérjepor keverésére alkalmas keverőgépek gyógyszerészeti pontosságúak és teljesen homogén végterméket állítanak elő. A töltősorokon a közelmúltban végrehajtott optimalizálásoknak köszönhetően a korábbi öt helyett már csak két munkatárs dolgozik, az ily módon felszabadult munkaerőt a cégen belül más területre irányították át.
A kisebb dobozokra gépek, a nagyobbakra viszont egyelőre még emberi kezek tekerik fel a zárókupakot, de e tekintetben is várhatók fejlesztések.
Bár semmi köze a piacról már jó ideje eltűnt Chokitóhoz, mégis a régi „ronda és finom” szlogen jutott eszünkbe az új gyártósoron készülő első termékről. A Crush egy 32 százalék fehérjét tartalmazó proteinszelet, mely a nyár folyamán kerül sorozatgyártásba és a tervek szerint ősztől lesz kapható.
Nekünk már módunkban állt megkóstolni a gluténmentes újdonságot, melyről – bár messze vagyunk a fehérjeszeletek sommelier-i – ki merjük jelenteni, hogy finom, bár egy kicsit talán túl édes.
Mint azt a céget 11 éve sikeresen terelgető és még mindig csak 38 esztendős ügyvezetőtől, Lévai Bálinttól megtudtuk, a végső összetétel és ízélmény több száz kísérlet és megannyi kóstolás, mintegy 2 éves fejlesztőmunka eredményeként született meg.
Kérdésünkre Lévai elmondta, hogy sem az íz megalkotása, sem a gyártási folyamat során nem alkalmaznak mesterséges intelligenciát, egyes üdítőital-gyártó cégektől eltérően ők nem kívánnak piacra dobni AI segítségével kiporciózott termékeket.
A hozzáadott cukor nélküli, 50 grammos szelet az általunk megkóstolt sós-karamellás verzió mellett a tervek szerint mogyoróvajas, fehércsoki-kókuszos, mogyorós csokoládés és pisztáciás ízben lesz kapható.
Egyelőre nyitott kérdés, hogy az új termék ősszel milyen áron debütál a boltokban. Annyi viszont biztos, hogy drágább lesz, mint a korábbi hasonló szeletek, többek közt már csak azért is, mert a csokoládé az eddigieknél magasabb kakaótartalmú.
Teherán kommunikációjából az olvasható ki, hogy szeretnék az ellenségeskedést ennyiben hagyni.
Bár a támadás meglepte a világot, voltak jól látható előjelei annak, hogy mire készül az Egyesült Államok.
Az elnökkel egyszer az irodájában, egyszer pedig Lengyelországban próbáltak végezni.
Új idegenrendészeti eljárás indul.
Orbán korábban azt mondta, ez tüdőn lőné a gazdaságot.
Fizikai és mentális megterhelésre figyelmeztetnek.
Július elején újabb hullámra lehet számítani.