Az egészségesebb gyermekkori étrend összefüggésben áll azzal, hogy a lányoknak később jön meg az első menstruációjuk – erre a megállapításra jutott egy friss, a Human Reproduction tudományos folyóiratban publikált vizsgálat, melyet az amerikai Fred Hutchinson Cancer Center kutatói végeztek el.
A megállapítások egy bő 7500 fős mintából származnak, mely 9 és 14 év közötti lányokból állt. A kutatók első ízben vizsgálták azt, hogy milyen kapcsolat lehet az egyes étkezési szokások, valamint az első menstruáció megjelenése között. Azt is megvizsgálták, hogy a testtömegindex milyen hatással lehet még erre.
A vizsgálat fontosságát az adja, hogy a tudomány előtt ismert: az első menstruáció időpontja hatással van a nők későbbi egészségi állapotára. Legalábbis, akiknél fiatalabb korban jelenik ez meg, azoknál magasabb lehet a diabétesz, az elhízás, a melldaganat, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is.
A megállapítások szerint azoknál a lányoknál, akik a gyulladást elősegítő – tehát egészségtelenebbnek számító, feldolgozott – élelmiszereket fogyasztottak, 15 százalékkal volt nagyobb az esélye annak, hogy a következő hónapban megkezdődik a menstruáció. Ugyanez az érték az egészségesebb étrend esetében 8 százalék körül alakult.
Holly Harris, a Fred Hutchinson Cancer Center epidemiológia docense kiemeli: a korábbi menstruáció amellett, hogy kellemetlen, azzal is jár, hogy csak később válik rendszeressé. A tanulmány szerzői statisztikai modellekkel értékelték az étrend minősége és a menstruáció (életkorbéli) kezdete közötti kapcsolatot.
A korábbi értelmezések szerint a magas kalóriatartalmú ételek túlzásba vitt fogyasztása azért lehet hatással a korai menstruációra, mert a felhalmozódott testzsír „jelzi” a hormonoknak a pubertás kezdetét. Ez a kapcsolat azonban még akkor is fennállt, amikor a kutatók figyelembe vették a testtömegindexet – így valószínűsíthető, hogy nem az elhízás volt az egyetlen tényező, ami hatással volt a korai menstruáció és a táplálkozás közötti kapcsolatot, összegez a CNN.
A jelentősebb „gyulladással” összefüggésbe hozható élelmiszerek körébe tartozik a vörös és a feldolgozott hús, az állati szervek, a finomított gabonafélék, valamint a nagy energiatartalmú italok. A kutatók további vizsgálatokat terveznek a területen, például azt, hogy megvizsgálják a gyerek- és tinédzserkori étkezési szokásokat, valamint testalkatot, hogy kiderüljön, milyen kapcsolat van ezek, valamint a felnőtt menstruációs ciklusok jellemzői között.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.