szerző:
hvg.hu

Jószerivel csak a fantázia szab határt az új adóknak, ha az Országgyűlés a javasolt formában hatalmazza fel az önkormányzatokat a települési adók kivetésére. A vállalkozások azonban elvileg megússzák.

Az önkormányzatok jogát a helyi adók tekintetében jelenleg két területre korlátozzák: arra, hogy kivetik-e a parlament által elfogadott helyi adó törvényben szereplő valamelyik helyi adót, illetve, ha igen, milyen adómértékkel – írja az Adózóna. A mostani törvénymódosítás megalkotja, bár nem definiálja, a települési adók csoportját. Települési adót bármire ki lehet vetni, feltéve, hogy azt más törvény nem tiltja, illetve, hogy más törvény arra az adótárgyra még nem vetett ki adót. Jó hír azonban a vállalkozóknak, hogy vállalkozásokat nem terhelhet települési adó, legalábbis vállalkozási minőségükben nem.

 

Régebben adót kivetni kizárólag törvényben lehetett. A szabály célja az volt, hogy az adórendszer ne burjánozzon ellenőrizhetetlenül; a különböző, esetleg részérdekeket képviselő és érvényesítő költségvetési szervek ne tudjanak alacsonyabb szintű jogszabályok segítségével a parlament választott képviselőinek megkerülésével addicionális bevételi forrásokat teremteni maguknak.

A jogalkotási helyzet azonban mára némileg árnyaltabbá vált. A települési adók tervezett kivetési jogköre valószínűleg túlmegy a jelenlegi szabályokon, hiszen bármilyen, még nem foglalt adótárgyra ki lehet vetni települési adót. Ráadásul nemcsak az adó fajtáját és mértékét, hanem az adóalapot is az önkormányzati rendeletben lehet majd meghatározni.

 

Az új szabályozásról részletesen az Adózóna írásában olvashat.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!