szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy átlagos dán mindössze 33 órát dolgozik egy héten, ötkor pedig a legtöbb irodában már lekapcsolták a lámpákat. Ez a rugalmatlan, ámde családbarát munkakultúra mégsem veti vissza az ország versenyképességét. Sőt, épp hogy csak lemaradnak a top 10-es listáról, a magánélet és munka egyensúlyát értékelő rangsort pedig vezetik.

Sokként élik meg a változást a Dániában letelepedő, munkaidőn kívüli robotoláshoz szokott külföldiek, akik egészen más értékelési rendszerben szocializálódtak. Jól szemlélteti a különbségét, hogy amíg a nyugati munkakultúrában elhivatott dolgozónak tekintik azt, aki még munkaidő után is az irodában tapos, addig a dánoknál vállveregetés helyett legfeljebb időgazdálkodási tanácsokat kap a túlórázó.

Egy brit újságíró blogjában számol be tapasztalatairól, miszerint Dániában senki nem fog bevágódni főnökénél azzal, hogy ráhúz még néhány extra órát a munkaidőre. „Szabadúszóként mindössze elintéztem néhány mailt, és befaltam pár rozskenyeret, mire a LEGO-nál állásban lévő férjem már meg is érkezett a munkából. Ezt betudtam az első munkanapnak, de ez történt másnap is, azután is, pénteken meg már fél háromkor betoppant” – ír tapasztalatairól Hellen Russell.

Más, külföldi barátai is megütköztek a számukra idegen munkakultúrán: egy brit barátnője megszokásból munkaidő után is maradt még néhány órát gürizni, mert Angliában így lehet előre jutni. De fél év után leállt, miután megunta, hogy háromnegyed ötkor egy a szellemházban dolgozik, ahol egyfolytában integetnie kell az érzékelőnek, hogy felkapcsolódjon a lámpa, mert ő az egyedüli az egész épületben.

„Emlékszem a kialvatlan, koffeinista irodai életre Londonban, ahol volt egy főnök, aki fél hétkor bejött még egy körre, hogy megnézze ki az, aki még bent van, és megdicsérje őket. A túlórát egyszerűen az elköteleződés jelének tekintették. Ezzel szemben Dániában butaságnak tartják, mert a túlhajszoltság miatt nő a stressz, amely növeli a szívbetegségek esélyét. Nem beszélve róla, hogy értelmetlen is, hiszen a kipihent, boldog alkalmazottak 12 százalékkal hatékonyabbak is egy felmérés szerint.

Akik tényleg belehalnak a munkába - Japánban új szó is született az agyonhajszolt dolgozókra

Karosi - így hívják azokat japánban, akik a túlmunkába halnak bele. Tavaly több mint 1400 dolgozó karosi lett. A pozitív visszajelzés hiánya borzalmasan kártékony. A helyzet azért is drámai, mert néhány év alatt tízszeresére nőtt a halálba hajszoltak száma, mindennek persze gazdasági következményei is vannak, hiszen a cégeknek komoly kártérítéseket kell fizetni az elhunytak hozzátartozóinak.

Álljon át a dán módszerre!

1. Legyen élete a munkaidőn kívül is

 Könnyebb felállni a munkaasztaltól, ha valamilyen programja van délután. Nem beszélve arról, hogy egy hobbi nem csak kikapcsolni segít, de azontúl, hogy jó az egészségének, a munkában is hatékonyabbá válik.

2. Bízzon a képességeiben

Ha egyszer felvették a munkára, akkor alkalmas rá. Végezze azt legjobb képessége szerint, a munkaidő végeztével pedig álljon fel, és menjen haza.

3. Álljon bele a munkába

A legtöbb dán munkahelyen az asztalok megemelhetőek, hogy állva is lehessen dolgozni mellettük, ami nem csak egészségügyileg fontos, de a hatékonyságot is segítheti. Ahogy a fölösleges meetingek redukálása is.

Öntől elvárják a túlórát munkahelyén?

Autósbanda ébreszti éjszakánként a mindszentieket

Autósbanda ébreszti éjszakánként a mindszentieket

Megcsinálták az eszközt, amellyel jó eséllyel egy gyermek vagy kutya sem hal meg többé felforrósodott kocsiban

Megcsinálták az eszközt, amellyel jó eséllyel egy gyermek vagy kutya sem hal meg többé felforrósodott kocsiban

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Baleset miatt torlódásra kell készülni az M7-esen, Sóstó térségében

Baleset miatt torlódásra kell készülni az M7-esen, Sóstó térségében

Hogyan fejlődjünk folyamatosan? Mi az egyéni fejlődés titka?

Hogyan fejlődjünk folyamatosan? Mi az egyéni fejlődés titka?

Több mint egy évtizeden át lopta az áramot egy férfi Pécsen

Több mint egy évtizeden át lopta az áramot egy férfi Pécsen