Molnár Barbara
Molnár Barbara
Tetszett a cikk?

A Kun-Mediátor ügy károsultjainak ügyvédje mindenesetre kérte, hogy a rendőrség indíttassa el az adóhatósággal az eljárást. Nem egyszerű egy kártérítést behajtani, ha a kár okozója kimentette a vagyonát. A károsult kérheti ugyan az adóhatóságot arra, hogy a károkozó családtagjainak vagyonosodását vizsgálja, sőt a hivatal le is folytatja a vizsgálatot, de az eredményéről adótitokra hivatkozva nem tudhat meg semmit a bejelentő.

A Kun-Mediátor ügyéről (cikkeinket itt találja) jutott eszünkbe, hogy megkérdezzük az adóhatóságot, hogy kérhetnek-e károsultak vagyongyarapodási vizsgálatot (közismertebb nevén vagyonosodási vizsgálatot), ha úgy érzik, hogy az ügyben amúgy nem gyanúsított rokonok kimentik a vagyont, illetve kivonják magukat a kártérítés felelőssége alól. Ugyanis a múlt héten kiürítették a szökésben lévő cégvezető, Dobrai Sándorné éttermét a nő rokonai, még kádat is vittek el. A kipakolás után kiadott sajtóközleményben azt jelezték, hogy az étteremből kihordott ingóságok az ő személyes vagyontárgyaik, és mivel nem vettek részt a bűncselekményekben, ezért jogilag nincs rá lehetőség, hogy ők kártalanítsák az ügy kárvallottjait.

Kérheti a vagyonvizsgálatot, csak az eredményét nem tudja meg

A NAV-tól azt a választ kaptuk, hogy a vagyonosodási vizsgálat valójában egy speciális becslési eljárás a személyi jövedelemadó utólagos adóellenőrzésére. A hivatal vagyongyarapodási vizsgálatot akkor indíthat közérdekű bejelentés nyomán, ha a bejelentő érdemi információkkal alátámasztva feltűnő, az átlagot meghaladó költekezésére hívja fel az adóhivatal figyelmét. Ugyanakkor a vagyongyarapodási vizsgálatok és azok valamennyi mozzanata adótitoknak minősül. Így ezek megismerése a bejelentő számára sem lehetséges. De ha a vagyongyarapodási vizsgálatban bűncselekményre utaló körülményeket tárnak fel a revizorok, akkor azt jelzik az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozóhatóságnak.

©

A helyzet mégsem ennyire vesztett, mint azt Dobrossy István, a Kun-Mediátor károsultjait képviselő ügyvéd a hvg.hu-nak elmondta, ebben az ügyben nagyon úgy néz ki, hogy az egyetlen gyanúsított, Dobrai Sándorné „Marcsika” családjának vagyona egy tőről fakadhat. Éppen ezért az ügyvéd azt kérelmezte, hogy a rendőrség indítsa el a vagyonosodási vizsgálatot a NAV-nál. Ha így bebizonyosodik, hogy a családtagoknak a kun-mediátoros csalássorozatból származik a vagyona, akkor azok zárolhatóvá válnak, illetve később bevonhatóak a kártérítési eljárásba.

Mint azt korábban megírtuk, a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. körözés alatt álló ügyvezetőjének lányai még áprilisban felfüggesztették a család érdekeltségébe tartozó étterem berendezéseinek kiárusítását, ugyanis nem pontosan tisztázott a beruházás forrásának eredete, valamint a Múzeumkert Zrt. és a Kun-Mediátor kapcsolata, illetve a két cég közötti esetleges pénzmozgások sem.

A rendőrség április 14-én este tette közzé, hogy sikkasztás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. Az ügynek 800-nál is több károsultja lehet az eddigi feljelentések alapján, a bejelentett kár több milliárd forintra rúghat. Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügyvezetőjét körözi a rendőrség. A cég felszámolását várhatóan július közepén rendelheti el a bíróság.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Volt pozitív hatása is a világjárványnak: elcsendesültek az óceánok

Volt pozitív hatása is a világjárványnak: elcsendesültek az óceánok

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét