szerző:
Nyáry Krisztián
Tetszett a cikk?

Nyáry Krisztián emlékezik arra, hogyan bukott meg a komcsik iskolaköpenye 1987-ben.

A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban voltam irodalom-drámai tagozatos gimnazista, amikor '87 körül egy fontos megyei hivatal úgy határozott, elég az előző években elharapódzott lazaságból: körlevélben írták elő, hogy néhány év megengedhetetlen liberalizmus után legyen ismét kötelező az iskolaköpeny. Volt ennek valami ideológiája is, talán az, hogy a szegény meg a gazdag gyerek ruhája ne különbözzön. Mindenesetre, aki ezt kieszelte, nem látott élő középiskolást akkoriban. A módosabb és szegényebb szülők gyereke egyforma katonai szimatszatyorban hordta a könyveit, a különbség talán csak annyi volt, hogy Trapper vagy Lee Cooper farmer került a kockás ing vagy kinyúlt póló alá, azon meg a nájlonköpeny pont nem segített. De ukáz az ukáz, be is mondta a hangosbemondó, hogy innentől mindenkinek kötelező a köpeny.

Iskolaköpeny, egyenruha, mint a hetvenes években? Soha! Mindjárt elindult a forradalmi szervezkedés. Volt, aki a nyílt lázadással próbálkozott: nekik, a köpenyteleneknek azonnal járt az osztályfőnöki figyelmeztetés. Én a fontolva haladók vezéreként kihallgatást kértem a legendás gimnáziumi igazgatótól, Bácskai Miska bácsitól. Biztosak voltunk benne, hogy ő éppolyan bornírtságnak tartja a rendelet, mint mi magunk. „Miska bácsi, meg van-e szabva abban a körlevélben, hogy milyen hosszú legyen az iskolaköpeny ujja?” – kérdeztem. Hunyorított a szemével, értette, de komoly képpel elővette a levelet, és elolvasta. „Azt nem írják.” Visszamentem a lázadók táborába, és egy nagy ollóval könyék fölött ünnepélyesen levágtuk a köpenyek ujját. Másnap újabb kihallgatást kértem. „Benne van-e egyáltalán, hogy legyen ujja a köpenynek?” Megint elő a levéllel: „Az sincs benne.” Élvezte a játékot ő is. Egy hét alatt elfogytak a gombok és a gallér is, egy mellény-szerű rongydarab maradt. Végül újabb közös szövegértelmezés következett arról, hogy vajon kockás, flanel vagy farmer anyagból lehet-e köpeny. Ez is megvolt: a köpenytelenség Miksa bácsi segítségével visszatért jogaiba. A többi szentesi iskola tanulói ezután a gimnáziumra hivatkoztak, hogy ott sem kell köpenyt hordani. Győzött a forradalom.

Fél éve pont ezt a történetet idéztem fel, amikor megkértek, hogy a közelmúltban elhunyt Bácskai Miska bácsi emlékére készült kötetben a pedagógiai örökségéről írjak. Úgy tanított meg rá, hogy megkérdőjelezzük a hatalom hülyeségét, hogy közben nem gyújtjuk magunkra az erdőt. De ez már egy másik történet. Praktikus tanulság is van: Hoffman Rózsának részletes végrehajtási utasításra lesz szüksége, ha rendet akar vágni a megengedhetetlenül tarka ruhás iskolások között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden megkezdte a leszámolást a Trump-örökséggel, törvényhozási trükköt is bevet

Biden megkezdte a leszámolást a Trump-örökséggel, törvényhozási trükköt is bevet

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal