szerző:
Csehszlovák Kém

Horthy kenderesi újratemetése óta közkedvelt legenda a széljobbtól a Fidesz szavazókig a „hálás zsidóság” koszorúja Őfőméltósága kriptáján. Lám, újra nagy az öröm a jobboldalon: van már nekik egy vitéz romájuk is! De vajon örül-e mindenki?

Íme itt a bizonyíték, hogy a Vitézi Rend nem rasszista”, „Óriási pofont kaptak az uszítók”, „hatalmas ütés a liberálisokon”, ünnepelnek Mága Zoltán vitézzé avatását követően olyan szélsőjobboldali oldalak, ahonnan egyébként két kattintással bárki eljuthat a legújabb „cigánybűnözőről” szóló híradásig. De Csanád után már nincs felhőtlen öröm, lám, újra zavarban a szélsőjobb média: a Jobbikhoz közel álló hírportál nem foglalkozik az eseménnyel. Ami nem jelenti azt, hogy Mága személye ne érdekelte volna soha a kurucot: tavaly még fegyverkereskedelemmel vádolták meg a vitéz urat és „bűnöző tezsvírkéjét”, hoppá.

Bizony, hiába a szép fabula a „nemzetben gondolkodó”, „elkötelezett hazafiról”, egy olyan szubkultúrában, ahol a református, tulipános ládikákat pingáló Szegedi Csanád sem tud áthaladni a tű fokán, a „királyok hegedűséből” is csak „Mága Zolika” lesz. Mindent megpróbáltak a srácok, de a magyar nacionalista jobboldali tradíció lassan száz éve két értelmezési mintát kínál fel: a totális antiszemitizmus és romaellenesség mellett a szelektív antiszemitizmust és romaellenességet. E két gondolati séma mentén zajlott le a Jobbikban a Szegedi-vita is, a korrupciós blabla csak porhintés volt.

Szelektív antiszemitizmuson azt értem, ahogyan Horthy kormányzó – kezdeti radikalizmusa után – a magyar zsidóságot felosztotta „jó” és „rossz” zsidókra. Előbbi kategóriába – a kormányzó értelmezése szerint – a gazdaságilag hasznos (sic!) zsidó származású, elsősorban neológ vallású, asszimilált magyar zsidók kerültek, utóbbi kategóriába a „galíciai söpredék”, ők a szegény, vidéken élő zsidóság tagjai és kevésbé asszimilálódott, inkább a baloldali, cionista mozgalmak hívei közül kerültek ki. Mondjuk ki: ez a gondolkodás mai napig jelen van a magyar társadalomban. A felosztás a világháború után némi jelentésmódosuláson ment át az elmúlt évtizedekben, de a képzeletbeli koordinátarendszerben könnyedén elhelyezhetjük Mága vitézt is.

A széljobbon tehát nincs egységes álláspont az első roma vitéz kapcsán, a Fideszhez közel álló média által mutatott kép pedig a Horthy-korszak szelektív értelmezési hagyományait követi, amelyet egy izgalmas párhuzammal mutatok be. Ahogy a harmincas, negyvenes években a mozi, napjainkban a tévé nyújt millióknak szórakozást. Érdekes megfigyelni, mi változott a Horthy-, és a Fidesz-Magyarország roma karakterének mozgóképes reprezentációjában. Semmi. Horthy és Orbán alatt sem igazán kíváncsi a többségi magyar társadalom a cigányság más csoportjaira: a roma muzsikus az egyetlen kategória, amit ha be nem is, de úgy-ahogy elfogadott.

Remek példa erre az avitt társadalomábrázolásra, a Duna tévé Mága-show című műsora, amelyben Mága oldalán a nemrég még Karády Katalin bőrébe bújó, „Kapócs Zsóka színésznő” (sic!) tűnik fel. Olcsó dolog lenne az amúgy színvonaltalan, terjengős és nyálas műsorba még egyet belerúgni, de a Habonyné és a vitéz Mága által bemutatott társadalmi mobilitás modellje a többmilliós, létminimum szélén tengődő tömegekkel egy olyan Magyarország-képet mutat, amelyet egy nyitott, európai gondolkodású, humanista polgár már csak tehetetlenül néz és hüledezik.

Az a baj, hogy a magyarok többsége egyszerűen már nem tud mit kezdeni az országban élő roma tömegekkel, utal erre a kisebbség médiareprezentációja is. A fehér többség löki, kényszeríti a romákat a többség által felkínált, nem túl széles reprezentációs kínálatba: „magyargyűlölő, rasszista cigánybűnöző” vagy „nemzetéért tenni kész, becsületes cigányzenész” leszel, eszi, nem eszi, nincs más választás. Egy modern, polgári demokráciát akaró – nemcsak – roma ember számára ez anakronisztikus alternatíva.

Elfogadhatatlan, igazságtalan és mélyen rasszista attitűd, hogy valaki egy templomi, jelmezes bohóckodás keretén belül szigorúan és fátyolosan néz másfél óráig, esküt tesz egy igénytelenül a földre lógatott Horthy-reprintre, megváltva ezzel vélt vagy valós egyéni megbecsülését, becsületességét és a többséghez tartozását, miközben egy időtől és tértől független roma származású bűnelkövető mindig az egész cigányságot reprezentálja.

Bizony, ez elsősorban kritika a többségi társadalom felé, mert az legkevésbé a roma kisebbség hibája, hogy a magyar társadalom többsége nyolcvanéves, old school minták alapján működik: vajon tényleg képtelenek lennénk a modern világ játékszabályai szerint létezni? I have a dream: legalább a magyar társadalom harmada adjon esélyt a roma kisebbségnek, kezdjük azzal, ha felszáll egy roma a buszra, nem fordulunk el és nem vágunk rá pofákat. (Nem, nem a részeg kötekedő egysejtűre gondolok, az rendőrségi ügy.)

Elmeséltem az egész esetet egy cseh barátomnak, először nem is értette, aztán visszakérdezett:

– Te ez most valami vicc vagy a Mágával vannak gondok?

Brutálisan megdöbbentő, hogy ma a felemelkedési lehetőségeket kereső, tehetséges roma zenésznek retardált alakokkal, elvileg régen magunk mögött hagyott múlttal, rasszizmussal és antiszemitizmussal kell legalizálni magát a többség számára.

Itt tartunk, kemény.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt a volt perui elnök, aki lelőtte magát a letartóztatásakor

Meghalt a volt perui elnök, aki lelőtte magát a letartóztatásakor

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Szentségtörés vagy instant siker: Hogy tetszik a kombi Porsche 911?

Szentségtörés vagy instant siker: Hogy tetszik a kombi Porsche 911?

Szokatlan kéréssel fordultak a Bosszúállók rendezői a rajongókhoz

Szokatlan kéréssel fordultak a Bosszúállók rendezői a rajongókhoz