szerző:
Iványi György
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pontos fogalmazásnak előnyei vannak.

Ezekkel a szavakkal hívta fel a miniszterelnök a nemzet figyelmét, hogy ügyeljen következő mondata finom árnyalataira. Majd folytatta. "Én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát."

A nyolcvanas évek bon mot-ja tehát, miszerint „elvtársak, nem a rendszerben van a hiba; a rendszer a hiba” imígyen - pontosan fogalmazott miniszterelnöki szavakkal - hatályon kívül helyeztetett. Nem a rendszer volt a hiba, elvtársak, hanem az, hogy a másé volt. Világos beszéd. Most, hogy a miénk lett, semmi probléma.

No, de ki az a mi?

Ez kevésbé világos mostanság, hiszen a késő nyolcvanas évek kollégiumi közössége sem érvényes ma már, ennyi év után. A parlamenti patkó színezése, némi szelekcióval, talán megadja a választ. A nyolcvanas évek végének egy másik jellegzetes refrénje felel: „Hány emberé ez az ország? Egy-két-hár-négy-öt-hat… nem sok.

Akkor viszont kik is csinálták a diktatúrát?

A miniszterelnök legújabb harcostársai ismeretében ez sem egyértelmű. A rendszerváltás történetének naponta változó átirataiban valódi, fajsúlyos szereplők tűnnek a semmibe és óvatoskodó senkik (sőt, a „régi rend” akkortájt nagyon is aktív őrzői) építgetik ellenálló múltjukat. Bár a harcolás kifejezést erős túlzásnak érezhetjük, de az vitán felül áll, hogy a miniszterelnök egykor a bátrak közé tartozott.

Viszonylag ritka eset, hogy 88-89 egy valódi szereplője értékelje le egykori önmagát. A miniszterelnöki székből.

Sajnálatosan hatályon kívül helyeztetett, miniszterelnöki szóval, a késő nyolcvanas évek egy másik fontos mondata is. Amely mondatért egykori hallgatósága oly sok mindent megbocsátott a pontos szavak megfogalmazójának. Így végződött: „olyan kormányt választhatunk, amely azonnal megkezdheti a tárgyalásokat a szovjet csapatok kivonásáról”. S így kezdődött: „Ha hűek leszünk elveinkhez.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról