szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lázongó diákokkal szembeni fellépés nyilván csak a nyitány, bár ezúttal nem fogunk a békés tüntetőkkel szembeni indokolatlan rendőri intézkedésekről olvasni a Fidesz-sajtóban.

Lesz még itt szemkilövés gumilövedékkel. Ez dramaturgiai adottság. Erre nem abból a sejtésből lehet következtetni, hogy a kormány tagjai valódi idiótákból állnak, akik mintha szándékosan meg akarnának bukni, ahelyett, hogy várnának néhány napot, amíg a tüntetések kifulladnak, mert jönnek az ünnepek, hideg van, esetleg sikerül megosztani az érintetteket és a rektorok vagy a HÖOK leválnak. Vagy csak dugnak egyet és megnyugszanak, ahogy a Heti Válasz jófejkonzervatív szerzője interpretálja a sajnálatos téli eseményeket, szerinte ugyanis a megmozdulások mögött valójában „a nőstény egyedek” meghódításának szándéka áll. (Baráti tanács a részéről: klassz volt, de most már menjetek haza. Make love, not sztrájk. Van ez a típus, megpróbál kimászni a hatalom seggéből, aztán visszaszédül.)

No de, miközben sokan abban reménykednek, hogy a kis Jézus karácsonyi forradalmat hoz a fa alá (világvégét Fidesz-végre cserélnénk), a rendőrség váratlanul elkezdte begyűjteni a szervezőket, mert valakik elérkezettnek láttak az időt arra, hogy erőt mutassanak, hiszen mint tudjuk „van egy ambíció, ágaskodik, áll mint a cövek, sőt, ki akar törni”, márpedig a Férfiasságnak ritkán előnyös, ha puha pöcsnek látszik. Ennek elkerülésének egyik technikája az lenne, hogy az Ágaskodó Ambíció személyesen vitatja meg a nézeteit a diákok képviselőivel, akik alatt nem a párt ifjúsági szervezetének legodaadóbb tagjait kell érteni, hiszen egy ilyen találkozó egyenesen férfiatlannak tűnne. A másik a rendőrség. Ők meg időnként túlkapnak.

Persze nem valószínű, hogy a szemkilövésre most kerül sor, de eljön annak is az ideje, az biztos. Mondom, ennek dramaturgiai oka van. Mint egy lomha kísértet, lassan utoléri őket az összes árulásuk. Ez a drámai alaphelyzet. Az a sorsuk, hogy mindent végigcsináljanak, ami ellen lázítottak. (A miénk pedig az, hogy ezt sokkal alacsonyabb színvonalon teszik, mint az elődeik.)

Megszorítások, kommunisták, korrupció, rendőrterror – ezek tagadására épült az ellenzéki identitás. Ebből lett a permanens megszorítás, a pártállami reneszánsz, a Közgép. Valamennyi szimbolikus ügyben az ellenkezője történik annak, mint ahogyan meghatározták magukat. Hetente jelentenek be költségvetési kiigazításokat, az egész ciklusuk egy vesszőfutás. Annyi volt párttag került pozícióba, az államosításokról és a szabad választások megszüntetéséről nem is beszélve, hogy az MSZMP utódpártja kifejezést mára megnyerték maguknak. A korrupció a rendszer célja, habarcsa, lényege.

Miért lenne a negyedik elem kivétel? Ott van a színpadon a békés tüntetőkre támadó, politikai parancsra szemkilövő rendőrök mítosza mint elsülésre váró pisztoly. Az utolsó a színházi kellékek közül, amit még nem használtak. Fogják. A végén lesz vastaps is. Orbán, Orbán, Orbán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak