szerző:
Mihály Edina
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Városbezárás: gyorstalpaló a kialakult, kis, magyar jogi abszurdhoz

1. Az erzsébetvárosi önkormányzat kapott 1 milliárd forint eu-s támogatást arra, hogy a Kazinczy utcát felújítsa, és sétálóutcává alakítsa. A felújítás magyaros igényességgel meg is történt 2011 nyarán, de sétálóutcává nyilvánítani azóta sem hajlandók, helyette az összes önkormányzati anyagban behazudják, hogy az.

2. 2012 január 1-től életbe lépett a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, melynek értelmében zárt közforgalmú helyeken tilos a dohányzás. A szórakozóhelyek kevés helytől eltekintve példásan betartják, és betartatják a törvényt, ezért a legtöbb helyről a dohányosok kénytelenek az utcára kijárni.

3. Idén ősszel a parlament elfogadta Rogán Antal törvénymódosítási javaslatát, melynek értelmében a rendőrség mint szakhatóság véleményezi azt, hogy egy szórakozóhely mennyire ártalmas a köz-, személyi- és vagyonbiztonságra, a szakhatósági vélemény alapján pedig a kerületi jegyző tilthatja, vagy engedélyezheti az éjfél és reggel 6 közötti nyitva tartást. Rogán szerint ez azért kell, hogy vissza lehessen szorítani azokat a helyeket, ahol 150 ezret kérnek egy pohár sörért, majd a nagy kopasz kidobóember elkíséri a delikvenst, többnyire turistát a bankautomatához, valamint visszaszorítani a prostitúciót és a drogkereskedelmet. A civilek már a módosítás benyújtásakor felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen hely kb. 10 van a városban, zömmel Rogán kerületében, jól ismertek és nevesítettek, ellenben a törvénymódosítás 10 kerületet és többszáz helyet érint.

4. Decemberben a Kazinczy utcai helyek jó része már megkapta a tiltó határozatot. Pedig nem 150 ezer egy sör, nincsenek rúdtáncosok és kokain a pult alatt. Az indoklásban a következők szerepelnek:

A: a vendégek a helyek előtt dohányoznak. Pont, mint ahogy azt a törvény előírja.
B: a vendégek és a taxik akadályozzák az autóforgalmat. A sétálóutcában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!