A VEKE toleranciájának határa: fél óra

A VEKE toleranciájának határa: fél óra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Léderer András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A VEKE honlapjáról úgy eltüntették a kommenteket, mint aluljáróból a hajléktalant. Mi a tanulság? Van-e katarzis?

Kezdetben volt a saláta.

Illetve egy törvény salátából, amelyik lehetővé tette volna, hogy a közterületekről elüldözzék a hajléktalanokat. A rendelkezést az ombudsman beadványára megsemmisítette az Alkotmánybíróság, és ez láthatóan nagyon elkedvetlenítette a főpolgármestert, akit azonban nem olyan fából faragtak, hogy csak úgy szó nélkül meghátráljon.

Szóval, lett ez a dolog, hogy az aluljárókban takarítják a falat, meg felújítanak, ezért szép csendben szalaggal lezárták a falmenti részeket. Persze nem takarítanak semmit, felújítás sincs.

Van viszont a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület, mely szervezet az elmúlt évtized során egy csomó borsot tört a mindenkori városvezetés orra alá, szakmányban ontotta magából a közleményeket és javaslatokat a közösségi közlekedés javítása és az utasok érdekeinek védelme érdekében. Korábbi arca, az elnökség tagja 2002 és 2010 között Vitézy Dávid, ma a BKK vezérigazgatója.

Látszólag három külön történet, egymáshoz az égvilágon semmi közük sincs.

Történt január 23-án, hogy a VEKE saját oldalára feltöltött egy képet a Blaha Lujza téri aluljáróról. Nem, nem az ott található emléktábláról, rajta Ady Álmodik a nyomor című versének egy részletével: "Tiszta ágyat és tiszta asszonyt / Álmodik s vígan felkacag, / Kicsit több bért, egy jó tál ételt, / Foltatlan ruhát, tisztességet / S emberibb szavakat." Ehelyett a képen látható, ahogy az elkerített részt tábla jelzi: "Munkaterület. A kordonon belül tartózkodni tilos." A képaláírás: "Blaha Lujza tér. Pár napja itt még tucatnyi hajléktalan húzta meg magát mocsokban, bűzben."

A triumfáláson egy kommentelő kiakadt: "Egészen gusztustalan, hogy ezzel még dicsekszik is a VEKE." Milyen igaza van, mondhatnánk. De az igazán gusztustalan csak ezután jött. Az oldal adminisztrátora ebből azt a következtetést szűrte le, hogy őt meghurcolják. Sőt, a sorok között felismerni vélte azt is, hogy lefasisztázzák. Konklúzióként megállapította, hogy "ez itt egy közlekedési szervezet oldala és nem vagyunk kiváncsiak az elmebetegekre". Szó szót, komment kommentet követett, az újonnan bekapcsolódók is kaptak a pofájukra: az egyik iratkozzon le nyugodtan az oldalról, a másik meg "menjen panaszkodni régi pajtásához, a BKK vezérigazgatójához".

Az egyre döbbenetesebb stílusú és tartalmú beszélgetés vége a következő komment volt: "No, még fél órát lehet itt nyomulni aztán töröljük az egész flamet. Szóltunk előre. Az adott intézkedést Tarlós István, György István és Vitézy Dávid hozta, az ő döntésük, az ő felelősségük. Oda lehet benyújtani a panaszokat. Aki továbbra is a mi gyalázásunkon rugózik annak segíteni fogunk távozni. A toleranciának ugyanis van határa. Szóval még fél óra." El is tüntették, mint aluljáróból a hajléktalant.

Mi a tanulság? Van-e katarzis? Persze, kéne ide valami frappáns, vagy lehetne borzongani, hogy micsoda világban élünk. Nem megy.

Ne ezt a bejegyzést oszd meg, hanem egy jó tál ételt, foltatlan ruhát és emberibb szavakat. Mert hiába szívatják egyesek hol csendben, hol fröcsögve a legkiszolgáltatottabbakat, nekem és neked mindig megmarad a lehetőségünk, hogy emberek maradjunk.

Hozzászólások