szerző:
- esel -

Köszönettel tartozunk a WHO-nak ezért a Hírcsárdába illő tökéletes paródiáért. Mert igen, nyilván az egészségünk lebegett Orbán szeme előtt a trafiktörvénnyel, mi más.

Nem először, és nem is utoljára történik meg, hogy az élet utoléri, majd le is előzi a Hírcsárda világát: "A dohányzás visszaszorítása, a nemdohányzók védelme érdekében végzett munkájáért vett át díjat Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Parlamentben Margaret Chantól, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójától". Nem, nem mi találtuk ki.

A kormányfő, vagy ahogy a lojálisabbja mostanában névelő nélkül nevezi: miniszterelnök úr közismert szerénységére, hogy ne mondjuk puritánságára jellemző, hogy a díj átvételekor hangsúlyozta: "az elismerés elsősorban azokat a magyarokat illeti, akik korábban az egyik szál cigarettáról a másikra gyújtottak rá, de le tudtak szokni". Végül is mondhatta volna azt is, hogy "köszönom ennek a birka népnek a türelmét, amellyel mindent meg lehet csinálni, mert előbb kicsit hőzöngenek, aztán beszopnak mindent, idővel alkalmazkodnak, ha akarom, bármikor betiltom a kefírt vagy a kérdő névmásokat ebben az országban, az se lenne gond". Mert igen, nyilván az egészségünk lebegett a szeme előtt a trafiktörvénnyel, mi más.

Díjátadás-történelmi momentum színhelye volt kedden a Parlament: az a WHO jutalmazta a World No Tobacco Day alkalmából a világhírűvé vált trafikmutyi kiötlőjét és keresztülerőszakolóját, amely maga is jelentős mutyival vált közismertté. Mint az a British Medical Journal tényfeltáró írásából három éve kiderült, a H1N1-pánikért felelős WHO-tanácsadó tudósok szoros pénzügyi szálakkal kötődtek a vakcina előállításában érdekelt cégekhez. A WHO részéről pedig épp az a Dr. Margaret Chan főigazgató próbálta védeni a nagy korporációkhoz becsatornázott szervezet mundérját, aki most Budapesten közölte: "Orbán Viktornak megvolt a bátorsága ahhoz, hogy szembeszálljon a dohányzással, és védje országa állampolgárainak egészségét. (…) elismerendő a miniszterelnök győzelme a dohányipar taktikái ellen."

Orbán Viktor olyan bátran védte ki a dohányipar taktikáit, hogy a törvény előkészítésében Sánta János, a Continental dohánygyár vezetője is részt vett, sőt, "a legutolsó módosítást is tartalmazó olvasható verzióját egy 'Sánta János' névvel regisztrált felhasználó gépén hozták létre." Orbán Viktor olyan hatékonyan számolta fel a fiatalok dohányzását, hogy néhány hónap alatt fellendült a csempészet, virágzik a feketekereskedelem. Orbán Viktor olyannyira fontosnak tartotta az egészségügy szempontjait, hogy a trafikügyi piacújraosztás egyik deklarált célja az volt: "az 500 milliárd forintos dohány-kiskereskedelem haszna magyar családokhoz kerüljön" (Lázár János), ne pedig a szemét multikhoz, s ennek érdekében még az árrést is jól megemelték, utólag.

Köszönettel tartozunk tehát a WHO-nak ezért a Hírcsárdába illő tökéletes paródiáért, ugyanakkor, a konstruktív kritika jegyében, lenne egy tippünk a következő díjazottra: az Európai Parlamentet javasolnánk. Az EP javaslatára ugyanis hamatosan betilthatják a mentolos cigiket, hogy "a dohányzás kevésbé legyen vonzó, elsősorban a fiatalok számára". Hírek szerint napirenden van a bor, a sör, a vodka, a csokoládé és a jókedv betiltása is Európában.

Ugyanakkor azért szeretnénk jelezni: a dohányzásról még mindig könnyebb leszokni, mint a képmutatásról, a hazudozásról, és a kettős mércéről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Elkaszálta a Microsoft a funkciót, ami a Windows 10 nagy újdonsága lett volna

Elkaszálta a Microsoft a funkciót, ami a Windows 10 nagy újdonsága lett volna

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Felajánlotta fizetését a Haladás kapusa a Srí Lanka-i áldozatoknak és családjaiknak

Felajánlotta fizetését a Haladás kapusa a Srí Lanka-i áldozatoknak és családjaiknak

33 214 milliárd forintnyi összeget költ el a Samsung, hogy övék legyen a világ legjobb processzora

33 214 milliárd forintnyi összeget költ el a Samsung, hogy övék legyen a világ legjobb processzora