szerző:
nyüzsi
Tetszett a cikk?

Amikor még Orbán Viktor szerint a civilek nem voltak fizetett politikai aktivisták.

Némileg unalmas már Orbán Viktor szavait korábbi kijelentéseivel szembeállítani, de mindig teremt egy olyan alkalmat, hogy nehéz megállni, hogy ne kezdjünk keresgélni korábbi nyilatkozataiban. A legújabb tusványosi produkció minden mondata ingerel egy régebbi Orbán-szöveg citálására, a Vastagbőr blog egy az egyben ki is rakta Orbán 2007-es beszédét, amelyben olyan megrendítően szónokolt az ember szabadságát és függetlenségét fölszámoló keleti politikáról.

Mivel azon hagymázas gondolathalmazból, amelyet a miniszterelnök előadott, egyelőre csak az úgynevezett civil szervezeteket érintő monológnak lesznek következményei, mi most ezt emelnénk ki. Orbán imígyen szólt Tusnádfürdőn erről a szféráról: „Mindig megjelennek az államélet peremén civil szervezetek, és a magyarországi civil világ egy nagyon sajátos képet mutat […] Ha megnézem a magyarországi úgynevezett civil világot, amelyik a nyilvánosságban rendszeresen szerepel – ezt most a Norvég Alap körüli viták fölszínre is hozták –, akkor azt látom, hogy fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk”.

És kinek köszönte meg a sikert újbóli hatalomra jutásához vezető út talán legfontosabb mérföldkövénél, a Fidesz-által kezdeményezett népszavazás diadalának estéjén? „Mindenkinek, de különösen a civileknek, akik kockázatot vállalva is kiálltak meggyőződésük, erkölcsi és szakmai meggyőződésük mellett. A Magyar Orvosi Kamarának, az EDDSZ-nek, a Munkástanácsoknak és minden más civil szervezetnek is”.

Igaz, a sorolt civil- és érdekvédő szervezeteket nem „meghatározható külföldi érdekkörök” finanszírozták, hanem jelentős részben a magyar állam, ugyanis akkor még az államfejlődés olyan puhány, impotens fázisában jártunk, hogy az is elképzelhető volt, hogy hatáskör túllépés miatt be lehetett perelni hivatalos személyt vagy szervet. Sőt, az is, hogy ha egy közhatalmi szerv éppen azzal lépte túl hatáskörét, hogy, mondjuk, jó hírnevének védelmében perelt be egy ellenzéki közszereplőt, akkor akadt civil szervezet, amelyik önként vállalta a politikus védelmét, azért, hogy ilyen perekkel ne lehessen korlátozni a politikai viták szabadságát. A civil szervezet egyébként a most, a Norvég Alap ürügyén a Kehi irtásába kerülő TASZ volt, az ellenzéki közszereplőt pedig Orbán Viktornak hívták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Foci-Eb: Olaszország negyedházat mert bevállalni a római Olimpiai Stadionban

Foci-Eb: Olaszország negyedházat mert bevállalni a római Olimpiai Stadionban

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron