szerző:
- esel -
Tetszett a cikk?

A látszat az, hogy Miskolcon a Fidesz a rossz rendőr, aki kilakoltatja a romákat a házaikból, míg a baloldal a jó rendőr, aki kicsit halkan morog, valójában komoly baja a lépéssel nincsen.

Balog Zoltán legalább őszinte ember, ezt méltányolni kell. Ha ő azt mondja, hogy Magyarországról nem deportáltak anno cigányokat, csak Ausztriából, akkor neki a száján csak az, ami a szívén, észről ebben az esetben ugye nem lehet beszélni. Ahogy a botrány utáni elképzelhető legőszintébb reakció részéről az, hogy neki? neki nincs mit magyarázkodnia, magyarázkodjon a Gyurcsány, elvégre az ő idején ölték a cigányokat, mondjuk hogy ez hogy jön az ő elképesztő nyilatkozatához, erősen kérdéses.

Hiteles és őszinte az Országos Roma Önkormányzat teljességgel értelmezhetetlen közleménye is, elvégre Fidesz-közeli szervezetről beszélünk, ott nincs brancsbeli betámadása, csak ha megvan a kilövési engedély, de Balogra még nincs meg. Őtőlük erre telik: "Balog miniszter rendkívül sokat tett és tesz a társadalmi felzárkózás és roma integráció területén" – írják a kecskeméti egyházi szegregációt támogató kormánytagról. Őszintén, meggyőződésből, anélkül, hogy egy szót is vesztegetnének a miniszter deportálás-tagadására, hogy aztán – természetesen – oda konkludáljanak: "Sajnálatos, hogy az ellenzéki politikai körök a miniszter elmúlt évtizedes munkájának eredményeit nem veszik figyelembe, hanem a tőlük megszokott botránypolitizálással kezelik a roma ügyet." Tehát nem a miniszter tett botrányos kijelentést, hanem az ellenzék botránypolitizál. Amikor pedig az évtizedes eredmények ennyire kézzelfoghatóak.

A helyzet azonban sajnos az, hogy a baloldali ellenzék nemhogy botrány-, de semmilyen politizálást nem folytat. Akárcsak a fővárosi főpolgi-casting ügyében, a miskolci romákkal kapcsolatban sem látni egyetlen őszinte gesztust, kiállást, összehangolt cselekvést. Sokkal inkább az látszik (a hangsúly a látszaton van), hogy Miskolcon egyfajta munkamegosztás keretében a Fidesz a rossz rendőr, aki kilakoltatja a mozgássérült és a kisbabájukat nevelő roma szülőket a házaikból, pénzt ajánl a romáknak, ha odébbviszik magukat meg a problémáikat, míg a baloldal a jó rendőr, aki kicsit halkan morog, valójában komoly baja a kollektív büntetéssel nincsen.

Mert mire véljük az MSZP azon közleményét, amely határozottan leszögezi, hogy "egyetlen önkormányzat sem alkalmazhatja a megfélemlítés eszközét a társadalmi és szociális problémák valódi megoldása helyett", de nem írja, hogy állítsák le a (valószínűleg amúgy is törvénytelen) kitelepítéseket, csak arra hívja fel az önkormányzatot: "minden közszolgának kötelessége, hogy humánusan járjon el", Kriza polgármester pedig lehetőleg "emberségesen és mindenki számára megnyugtatóan rendezze a kialakult helyzetet!" Felkiáltójel! Tehát szó nincs tiltakozásról, a lépés jogállami kivizsgálásáról, egyfajta humánus kilakoltatás tök oké lenne ezeknek: udvarias verőlegények, előzékeny bútorszállítók, kommandósok, akik cukorkával kínálják a szülők távollétében utcára rakott gyerekeket. Európába, de mindannyian!

Mindeközben a cinikus lépést a miskolci önkormányzatban keresztülerőszakoló Fidesz-KDNP (a májusi szavazásnál az MSZP csak tartózkodott!) teljes joggal emlékeztet arra: hol van, mit gondol ilyenkor Pásztor Albert? "Szégyen és gyalázat, hogy mindeközben Gyurcsányék 'független' miskolci polgármesterjelöltje gyáván hallgat." És tényleg. Csak remélni lehet, hogy ez a hallgatás nem beleegyezést jelent, vagy annak a véleménynek a folytatását más eszközökkel, miszerint "kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az együttélés. Ennyi."

Mert ha így gondolja, akkor tényleg ennyi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!