Navracsicsról a Die Zeit: "Kecskére káposztát"

Navracsicsról a Die Zeit: "Kecskére káposztát"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német hetilap szerint a biztosjelöltet "látványosan megbuktatták" Brüsszelben, mert felismerték, hogy Navracsics "nem az állam ártalmatlan szolgája" volt, hanem a magyar társadalmat "autoriter rezsimmé" változtató folyamat egyik szellemi atyja.

A Die Zeit című német liberális hetilap az európai uniós biztossá jelölt Navracsics Tibor európai parlamenti (EP-) bizottsági meghallgatásáról közölt kommentárt csütörtöki számában.

Kecskére káposztát című írásában Thomas Assheuer kiemelte, hogy az EP kulturális és oktatási bizottsága "látványosan megbuktatta" a kultúrával, az oktatásüggyel, az ifjúságpolitikával és az uniós polgársággal összefüggő ügyek irányítására jelölt magyar politikust. 

©

A testület tagjainak többsége felismerte, hogy a jelölés "az európai alkotmány liberális szellemének botrányos megsértése", hiszen Navracsics "nem az állam ártalmatlan szolgája" volt a magyar kormány tagjaként, hanem a magyar társadalmat "autoriter rezsimmé" változtató folyamat  egyik szellemi atyja - tette hozzá.

A szerző szerint a magyar kormány tevékenységét nem lehet egyszerűen "magyar különútként" és egy olyan, "visszamaradott osztály utolsó megmozdulásaként" felfogni, amelynek "napjai meg vannak számlálva", mert Navracsics valójában egy "veszélyes, és a jövőbe mutató kísérletre vállalkozott" miniszterként.

Szomorú kép a magyar társadalomról

A magyar kormány az összezavarodott, mélyen elbizonytalanodott társadalomnak kulturális értelemben "tekintélyelvű" választ  kínál, azzal érvel, hogy "a nemzeti kultúra" lehet a gyógyír a "piac rombolására", és a "magyar értékek" adhatják az összetartó erőt a "modernitás káoszában, amelyben a pénz az úr".

Mindez azonban azt is jelenti, hogy elkezdődik az "uszítás a liberális szellemek ellen" - hangsúlyozta a Die Zeit szerzője, megjegyezve, "rejtélyes", hogy mi indíthatta Jean-Claude Junckert arra, hogy éppen Navracsicsra, "a konzervatív forradalom frontemberére" bízza az oktatást és a polgári jogok ügyét.