szerző:
Tetszett a cikk?

Akkor ki is gyalázza a vallást?

Ferenc pápa riói karneváltáncosként, majdnem meztelenül. XVI. Benedek lemondása után magához ölel egy svájci gárdistát, és azt mondja: „Végre szabadon!” A Mohamednél semmivel sem szebben ábrázolt Krisztus pedig leszól a keresztfáról a bíborosoknak, hogy szedjék le onnan, mert el akar menni a pápaválasztó konklávéra.

 

Ezeket a karikatúrákat most a az Études nevű, 1856 óta megjelenő francia jezsuita lap közölte újra a korábbi Charlie Hebdo-számokból.

A Charlie Hebdo-t támadva a terroristák a sajtószabadságot támadták meg, de mi nem engedünk a félelemnek, és megvédjük a pluralista társadalmat” – ezzel indokolta a meglepő lépést François Heuvé főszerkesztő, katolikus pap. Hozzátette: „Nem voltam az olvasójuk, és nem tetszett, ahogy a vallásról írtak. De most fontos megmutatnunk, hogy el tudjuk viselni a saját vallásunk kigúnyolását. A humor jó ellenszer a fanatizmus ellen, amely hajlamos mindig mindent szó szerint venni.

No jó, a jezsuiták mindig kilógtak a sorból. Bezzeg Harrach Péter, a magát kereszténydemokratának nevező párt parlamenti frakcióvezetője tudja, hogy „sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra”, és hogy „ez az egyik tanulsága a múlt heti tragikus párizsi eseményeknek”.

Én csak egyet kérek: ha majd kötelező lesz, választhassam Harrach helyett a francia jezsuitákat.

 

 

Balavány György írását a kereszténységről, a provokációról és a Charlie Hebdoról itt olvashatják el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Márciusban kapott menekültstátust a tanárt lefejező csecsen fiatal Franciaországban

Márciusban kapott menekültstátust a tanárt lefejező csecsen fiatal Franciaországban