szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

A Fidesz ma már minden lépésével a Jobbikot erősíti. Meg fogja égetni magát.

Orbán Viktor (2002): „A móri bankrablás után Magyarországnak komolyan meg kell fontolni a halálbüntetés visszaállítását”.

Orbán Viktor (2015): „A halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani, és tudatni kell, hogy semmitől sem riadunk vissza”.

Az a legkevésbé érdekes, hogy én mennyire mérhetetlenül undorodom. Nem az erkölcstelenség az újszerű. Ez az ember, az összes keresztény, polgári és humanista hagyományt leköpve, régóta nem építi a politikáját semmi másra, mint az emberi lélek sötét oldalára, az irigységre, a kicsinyességre, a félelemre, a bosszúvágyra, a közönyre, a sértettségre, legyen szó vizitdíjról, bankokról, kultúráról, alaptörvényről, Európáról, menekültekről vagy halálbüntetésről, mindezt azért, hogy a reakciós-populista kormányzását kicsivel meghosszabbíthassa, mert a veje még nem állhatott a saját lábán eleget és a csónakázótó sem készült el egészen a háza mellett, szóval nem a rusnya tartalom az igazán döbbenetes, hanem az újabban tapasztalható taktikai leépülés és a teljes stratégiai csőd.

Mivel a valósággal az utolsó felületes kapcsolatot is megszakította, nem veszi észre, hogy egyebet sem tesz egy ideje, mint szolgálatkészen hordozza a fát a Jobbik által gyújtott máglyára. A fizetési listákon nem szereplő, szívességből züllött tanácsadójával ezt úgy nevezik, hogy átveszik a Jobbik témáit, és ezzel elszívják előlük a levegőt.

Ez a hadicsel, ahogy a választási eredmények bizonyítják, eddig sem működött, de már nem is fog soha. Áll a miniszterelnök a színpadon, elismétli a 13 évvel ezelőtti szöveget, de most nem tűnik se erőteljesnek, se félelmetesnek, csak szánalmasnak és nevetségesnek, mint amikor a hervadozó primadonna kétségbeesésében ugyanolyan ledér miniszoknyát vesz fel, mint az a kis rüfke, aki nemrég érkezett a társulathoz, de máris az ő egykori rajongóival kokettál.

Igen, hogyne, egyetértünk – mondja a Jobbik –, de szóról szóra azt tetszik mondani, mint 13 éve. Közben 5 évet kormányzott is a bácsi. Az nem gond? A halálbüntetés még sincs bevezetve. A menekültek még sincsenek munkatáborba zárva. A bankok, a brókerek és a multik ugyanúgy a vérünket szívják. Európa nem szűnt meg minket gyarmatosítani. Akkor most mi jövünk, mert mi meg is csináljuk.

Valahol megrendítő látni, hogy az egykor legalább a kommunikációban sikeres ember nem veszi észre, hogy amikor olyan jobbikos követeléseket vesz a nevére, amiket nem tud megvalósítani, akkor nem ő lesz népszerűbb, hanem az a párt, amelyik meg is teszi azt, amiről beszél, legalábbis a nép ezt hiszi róla.

Adott esetben az elszámoltatást sem olyan összefonódós-budaigyulás-szájkaratés módon intéznék, mint egykor ő. Elég magasak már a lángok, nem biztos, hogy éppen ennek a kormánynak kellene babrálnia a halálbüntetéssel. A végén még megégeti magát. A fogva tartás körülményeinek enyhítése és az amnesztiarendelet előrelátóbb lenne.

(Nem teljesen tartozik ide, de már 168 órája nem tudjuk mit gondolnak a keresztény egyházak az üldözöttek üldözésének meghirdetéséről. Kezdtem azt hinni, hogy titokban ezek a szervezetek kivonultak Magyarországról, de ma belefutottam egy plakátba, amelyen a katolikusok az adófelajánlásokért kampányolnak. Ezek szerint még léteznek, ez mindenképpen reménykeltő és vigasztaló.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy egyszerű szoftverfrissítéssel generációt ugorhat a Samsung Galaxy Fold

Egy egyszerű szoftverfrissítéssel generációt ugorhat a Samsung Galaxy Fold

Müller Cecília: A Szent László kórházban a lélegeztetettek 50 százaléka lekerül a gépről

Müller Cecília: A Szent László kórházban a lélegeztetettek 50 százaléka lekerül a gépről

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi