Tetszett a cikk?

Nem elég eltökéltnek látszani, annak is kéne lenni.

Kis nyári hír, egy késelés meg egy tőzsdei árzuhanás közt: az LMP kilencedszer kéri az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát. Kilencedszer. És, nyilván, kilencedszer is hiába.

A méltán legkisebb, sokszor fájdalmasan csetlő-botló ellenzéki párt néhány dologban azért konzekvensnek mutatkozik, és az egyik ez. A dologban az a tragikusan komikus, hogy hitvallásilag (amennyiben a rendszerváltozás utáni politikai rendben a  rendszerváltozás előtti rend elutasítása elsődleges konszenzus) (kéne legyen), a komcsiátvilágítás dolgában minden mai magyar parlamenti pártnak egyet kellene érteni az LMP-vel.

Leginkább a Fidesznek, amelynek eredetmítosza (és erkölcsi legitimációja, ha egyáltalán) éppen e régi rend lebontásában gyökerezik, mint az egyik legradikálisabb rendszerváltó párté. Igaz, hogy a mai Fidesz-narratíva a politikai ellenséget elsősorban a nemzetre fenekedő „baloldaliban” és „liberálisban” láttatja, és „a komcsi” mint ellenség, néhány éve valahogy háttérbe szorult, de azért a narancsos politikai kultúra eredendően antikommunista.

Vagy nem? Dehogynem.

Ehhez képest akkor érthetetlen, miért rejtegetik az egykori pártfunkcikat. Olyan sok van belőlük, és olyan hasznosak? Nem igaz a történet arról, hogy ez egy gyilkos diktatúra volt, amelyet le kellett váltani? Hazudik a Terror Háza? (Mármint ebben.) Hazudott a Szabad Európa Rádió? Hogyan tudnak a Biszku Béla vérét követelők egy levegőt szívni a komcsibújtatókkal?

Valami nekem itt nagyon nem smakkol.

Amúgy meg szó sincs, részemről legalábbis biztosan, bosszúvágyról vagy efféléről. Egyszerűen csak erkölcsi kötelességről van szó: arról, hogy ne a vörös rezsim egykori működtetői töltsenek be mai közhivatalokat.

Annyira bonyolult ez?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új edző után kell néznie a Bayernnek

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra